Борис Джонсън обмисля повторна пълна блокада на Англия

Очаква се да се проведе пресконференция в понеделник, на която това да се реши

Борис Джонсън обмисля повторна пълна блокада на Англия

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън обмисля да наложи нова едномесечна национална блокировка в Англия следващата седмица заради ръста на новозаразени от коронавирус в страната, съобщава Reuters.

Очаква се Джонсън да проведе пресконференция в понеделник, за да обяви новите мерки, които биха позволили да останат отворени само основни магазини и училища, детски ясли и университети, пише вестник Times.

Какви ще са новите мерки и окончателно решение за тяхното налагане обаче все още не е взето, съобщава изданието, позовавайки се на източник от парламента. Кабинетът на Джонсън е отказал отговор на въпроса и на Reuters.

В момента Англия е разделена на три нива на опасност, като в трето ниво попадат най-рисковите райони от страната. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия пък сами решават какви мерки да наложат за спиране на разпространението на заразата.

Някои анализатори казват, че регионалните ограничения за бизнеса, наложени през последните седмици, ще доведат до свиване на икономиката през четвъртото тримесечие и националното блокиране ще нанесе по-големи щети.

 

Коментари: 0