Борис Джонсън ще поиска от кралицата пак да разпусне парламента

Този път обаче се очаква този ход да не предизвика правни проблеми

Борис Джонсън ще поиска от кралицата пак да разпусне парламента
Британският премиер Борис Джонсън ще поиска от кралица Елизабет ІІ да разпусне парламента за втори път – от 8 до 14 октомври, пише CNN.

На 10 септември народното събрание в Лондон беше разпуснато от кралицата по искане премиера, като тогава се очакваше работата на депутатите да бъде прекратена за пет седмици – от 10 септември до 14 октомври. Аргументът на Джонсън да поиска разпускането бе, че иска да представи нова управленска програма на правителството си и че до представянето ѝ народните представители няма смисъл да работят. Критиците на британския премиер го разкритикуваха, че реалната цел да поиска разпускането на парламента е да попречи на законодателния орган да го спре да осъществи изкарване на Великобритания от ЕС без споразумение.

Впоследствие, на 24 септември, Върховният съд на Великобритания се произнесе, че решението за разпускането на парламента е било незаконно и така депутатите се върнаха на работа.

Този път обаче се очаква повторното спиране на работата на народното събрание да не бъде правен проблем. Причината е, че според традицията в британското законодателство парламентът излиза в кратка почивка преди тронното слово на кралицата, в което биват изложени актуалните приоритети на правителството.
Коментари: 0