Британски депутати готови да съдят Джонсън, за да отложат Brexit

Според Джонсън единственият изход от задънената улица с излизането на страната от ЕС е провеждането на нови избори

Британски депутати готови да съдят Джонсън, за да отложат Brexit
Британски депутати, включително и тези, които премиерът Борис Джонсън изключи тази седмица от своята Консервативна партия, подготвят съдебен иск срещу премиера, ако той откаже да поиска отлагане на Brexit, съобщи БТА.

Законопроект на опозицията, който принуждава Джонсън да поиска от Европейския съюз продължаване на срока за британското оттегляне от общността с цел да се избегне Brexit без споразумение на 31 октомври, бе одобрен от горната камара на парламента и се очаква да стане закон в понеделник, след като кралицата го подпише.Министър-председателят обаче каза, че няма намерение да иска от Брюксел ново продължаване на крайния срок и "по-скоро ще лежи мъртъв в канавка, отколкото да отложи Brexit. Днес вестник "Дейли телеграф" цитира негови думи, че той бил обвързан "само на теория" с новия закон. 

Правителството досега не е коментирало съобщението на Би Би Си, според което голяма група депутати вече са събрали юридически екип и са готови да поискат по съдебен път прилагането на закона, ако е необходимо. Според Джонсън единственият изход от задънената улица с излизането на страната от ЕС е провеждането на нови избори и иска те да се състоят на 15 октомври, за да спечели нов управленски мандат и да разполага с оставащите две седмици, за да го осъществи навреме. 

За да свика нови избори обаче той се нуждае от две трети от депутатските гласове, а опозиционните партии, включително Лейбъристката, вече заявиха, че ще гласуват или против, или ще се въздържат по този въпрос, докато законът, принуждаващ Джонсън да поиска отлагане на Brexit не бъде изпълнен. Премиерът не успя на събере достатъчно гласове за нови избори при първия опит в сряда. Има насрочено ново гласуване по въпроса в понеделник със слаби шансове премиерът да спечели.
Коментари: 0