Драстичен скок на британското автомобилно производство

Въпреки това нивата остават под тези отпреди пандемията

Драстичен скок на британското автомобилно производство

Снимка: Pixabay

544 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Производството на автомобили в Обединеното кралство се е увеличило рязко през април в сравнение със същия месец на миналата година, когато пандемията от коронавирус тъкмо бе избухнала. Въпреки сегашния подем нивата остават под тези от 2019 г., показват данните на Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT). Според тях британските фабрики са направили 68 306 автомобила през миналия месец в сравнение със само 197 точно година по-рано, когато COVID мерки спряха напълно работата им. Тези показатели обаче все още остават с 3.8% под априлските данни от 2019 г. 

През четирите месеца от началото на годината заводите във Великобритания са произвели общо 374 864 автомобила, което представлява увеличение със 17.3% спрямо същия период на 2020 г. В сравнение със средната стойност за последните пет години обаче производството намалява с цели 42.9% на месечна база и с 31.1% за периода от януари до април.

Майк Хоус, главен изпълнителен директор на SMMT, отбеляза, че данните за април винаги ще бъдат изключение, тъй като заводите по това време на миналата година бяха затворени на фона на първата вълна от коронавирусната пандемия.

Макар че е добра новината, че Великобритания върви по пътя на очертаната COVID пътна карта към постигане на нормалност, все още се нуждаем от силно вътрешно търсене и като се има предвид, че сме силно зависими от износа – нуждаем се и от уверени задгранични пазари, за да стимулираме възстановяването както за автомобилния сектор, така и на икономиката като цяло", посочва Хоус.

Коментари: 0