Брюксел отпуска 33 млн. евро за два наши енергийни проекта

Разпределени са общо 150 млн. евро по \"Свързана Европа\" за енергийни проекти

Брюксел отпуска 33 млн. евро за два наши енергийни проекта

Два български проекта за изграждане на енергийна инфраструктура у нас получиха европейско финансиране, става ясно от съобщение на Европейската комисия. В Брюксел беше взето решение за отпускане на общо 150 млн. евро по „Свързана Европа“ за реализирани ключови проекти в областта на европейската енергийна инфраструктура.

Общите средства ще бъдат разпределени между 20 проекта, допълват от Еврокомисията.  Българските проекти са свързани с 3D-проучвания за разширяването на газовото хранилище в Чирен. Изпълнител на проекта ще бъде „Булгартрансгаз“, която е оператор на хранилището. Европейското финансиране за реализацията на проекта е 3,9 млн. евро.

Европейската комисия ще отпусне финансиране и за изграждането на далекопровод между Миришкия дасейн и Бургас. Отпуснатите средства за Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който ще реализира проекта, са 28,9 млн. евро.

Повече средства ще получи проектът за изграждане на нова газова интерконекторна връзка между Полша и Чехия. За нея ще бъдат отпуснати 62,6 млн. евро. През настоящия програмен период (от 2014 – 2020 година) за развитието на енергийната система в ЕС ще бъдат отпуснати 5,35 млрд. евро по механизма „Свързана Европа“.

Коментари: 0