Бюджетът е с 3.5 млрд. лв. излишък месец преди края на годината

Приходите се преизпълняват с около милиард, а разходите изостават поне с три милиарда

Бюджетът е с 3.5 млрд. лв. излишък месец преди края на годината
3755 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Месец преди края на годината излишъкът в бюджета е достигнал невижданите за последните осем години 3.5 млрд. лв. Общо събраните приходи за надхвърлили 31 млрд. лв. и изпреварват плана с поне 1 млрд. лв. За сметка на това разходите изостават поне с 3 млрд. лв., което се дължи изцяло на неосъществената капиталова програма на правителството.

Факторите за подобрението на бюджетната позиция продължават да бъдат по-високите приходи и по-ниското усвояване на капиталовите разходи. Подобрението от страна на текущото превишение на приходите над разходите по сметките за средства от ЕС върху салдото по консолидираната фискална програма е значително, като излишъкът по европейските средства е в размер на 1.8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП), се казва в съобщението на Министерството на финансите.

С данните за ноември МФ не предоставя детайлни данни за приходите и разходите. Такива има за октомври, а те показват, че капиталовите разходи в бюджета се изпълняват едва на една трета. За десет месеца държавата е инвестирала едва 1.8 млрд. лв., докато в бюджета за 2016 г. е записано, че разходите по това перо ще бъдат над 6 млрд. лв. Голяма роля за неизпълнението имат неосъществените големи инфраструктурни проекти и по-бавното начало на европейските проекти, които трябва да се изпълняват в рамките на втория програмен период.

Финансовият министър очаква тази година бюджетът да завърши с излишък, което не се е случвало от 2008 г. За следващата година обаче отново е предвиден дефицит, който ще достигне 1.33 млрд. лв., а за запушването на „дупката“ ще се използват заемни средства и парите във фискалния резерв. Към октомври 2016 г. там има над 14 млрд. лв.
Подкрепи Economic.bg