Чиновници ще летят в бизнес класа на държавна издръжка

От тази наредба ще се възползват служители, чийто полет трае повече от 5 часа

Чиновници ще летят в бизнес класа на държавна издръжка
232 ~ 1 мин. четене

Ще се разшири списъкът на служителите от администрацията, които ще имат право да пътуват на държавни разноски в бизнес класа в самолет.

Промените в наредбата за служебните командировки се правят по предложение на министъра на финансите Владислав Горанов, предаде offnews.bg.

Според наредбата министърът на финансите ще решава кога и на кого да разреши да пътува в бизнес класа.

От тази привилегия ще се възползват чиновниците "изпълняващи важни задачи", чийто полет продължава повече от 5 часа.

Другата внесена промяна се отнася до разширяване на списъка на хората, за които не важат ограниченията за цената на нощувката. Такива вече ще са и правителствените съагенти и процесуалните представители на държавата, осъществяващи нейната защита пред Съда на Европейския съюз, пред Европейския съд по правата на човека и пред международен арбитраж.

В мотивите на МФ е записано, че предлаганите промени целят да допринесат за ефективното осъществяване на дейността на служителите от държавната администрация. Главната необходимост е свързана с това, че бизнес класата предоставя гъвкава промяна на датата и часа на пътуване - ангажиране и отказ на полет до два часа преди полета при пълно възстановяване стойността на билета и възможност за промяна в маршрута.

Подкрепи Economic.bg