10 места, които задължително трябва да посетите в Рим

На всеки ъгъл в италианската столица диша история

10 места, които задължително трябва да посетите в Рим
6450 ~ 3 мин. четене
Дори да имате седмица в италианската столица, пак ще установите, че времето не е достатъчно, за да видите всичко, което този емблематичен европейски град може да предложи. От исторически пътувания из древния Рим, до изкачване върха на базиликата "Свети Петър", този град е препъленен с неща, които могат да се правят. Екипът на Economic.bg ви предлага 10 места, които задължително трябва да посетите във Вечния град.

КолизеумътКолизеумът в Рим е най-големият и най-великолепният от всички амфитеатри в Римската империя, които са над 250. В древността е бил известен като Амфитеатър на Флавиите, тъй като е построен от тази династия през 72 г. Бил е използван за провеждане на различни игри и представления. Той е един от най-емблематичните символи на Древен Рим. Колизеумът има над 80 входа и може да побере около 50 хил. зрители.

ПантеонътПантеонът е построен през 27-25 г. пр.н.е. от Марк Випсаний Агрипа. През годините храмът на два пъти е напълно унищожаван от пожари и изграждан по различен проект. В съвременния си вид е завършен през 126 г. Той е най-добре запазената от всички древни римски сгради. През цялата си история е използван като храм. В една от капелите на Пантеона се намират гробовете на последните италиански крале - Виктор Емануил II, жена му кралица Маргарита синът му Умберто I. Там са разположени и останките на художника Рафаело Санцио, архитекта Балдасаре Перуци и музиканта Арканджело Корели.

Базиликата Свети ПетърБазиликата "Свети Петър" е най-известният паметник на ренесансовата архитектура, която до ден днешен остава най-голямата църква в света по своите площ и обем. Според преданията в църквата е погребан Св. Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос. Смята, се гробът му е разположен точно под олтара. Църквата е разположена във вътрешността на Ватикана и е една от четирите папски базилики.

Римският Форум

Римският форум е бил центърът, около който се е развивал Древен Рим. Бил е средище на търговията, религията, проституциятам съдебната система. Двете триумфални арки - арката на Тит и арката на Септимий Север са запазени сравнително добре. Входът на територията на форума е свободен.

Фонтанът Ди Треви

Фонтанът ди Треви е един от най-известните фонатани в света и се намира в центъра на Рим. Името му е "Треви", тъй като свързва три улици. Построен е през 1762 г. от Николо Салви, а скулптурите в него са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е разположена фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.

Капитолия

Капитолият е един от седемте хълма на Рим. Намира се в центъра на града, западно то Форума. Той е свързан с известна легенда за гъските, които спасили Рим. Свещените гъски от храма на Юпитер, намиращ се на хълма, първи усетили пълзящите по стените на града гали и започнали да надават крясък, с който събудили заспалите стражи. Към днешна дата на хълма са построени музеи с богата колекция на антични скулптури.

Ватиканските музеи

Ватиканските музеи са основани орез 16-ти век от Папа Юлий II. Те представляват 11 музея с 5 галерии и 1400 зали. При обиколката из тях задължителни спирки са Сикстинската капела и Стаите на Рафаело.

Палатин

Палатин е един от седемте хълма на Рим. Векове наред той е бил предпочитано място за живеене от римляните, тъй като се намира далече от блатата, жегите и шума от тълпите на пазарите. Днес тук могат да се видят руините на Доминиканския манастир, пещерата на Ромул, къщата на Ливия.

Площад Навона

"Навона" е раположен на мястото на древноримска писта за надбягване с колесници, позната като Стадионът на Домициан. На площада се намира известният Фонтан на Четирите реки, украсен с четири скулптури, символизиращи главните реки на света - Нил, Ганг, Дунав и Ла Плата.

Замъкът "Сант Анджело"

Замъкът е построен през 139 г. като мавзолей на император Адриан. След това става крепост, затвор и скривалище на епископи. В "Сант Анджело" могат да се видят луксозни епископски апаратаменти, затворнически килии и бившата съкровищница. 
Подкрепи Economic.bg