ЕК дава 2 месеца за прилагане правилата за банките у нас

Ако директивата не се изпълни в указания срок, Комисията може да предяви иск пред Съда на ЕС

ЕК дава 2 месеца за прилагане правилата за банките у нас

Снимка: БГНЕС

144 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия поиска от България, Чешката република, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Малта, Полша, Румъния и Швеция. Държавите трябва да приложат изцяло Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ).

Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище, което представлява втория етап от процедурата на ЕС за нарушение. Ако е срок от два месеца тези страни не изпълняват своите ангажименти, Комисията може да реши да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС.

Конкретната директива (2014/59/EU) е главен елемент на банковия съюз на ЕС, въведен с оглед създаване на един по-сигурен и по-стабилен финансов сектор в периода след финансовата криза, съобщават от българския пресофис на ЕК.

Правителствата на ДВПБ предоставят на националните органи необходимите инструменти и правомощия за ограничаване и преодоляване на сътресенията или фалитите на банки или на големи инвестиционни последици във всички държави – членки на ЕС.

Целта им е да се гарантира, че банките, намиращи се на прага на несъстоятелността, ще могат да бъдат преструктурирани без да се налага данъкоплатците да плащат за спасяването на изпаднали в затруднение банки с оглед запазване на финансовата стабилност. Вместо това тези правила предвиждат разходите да бъдат пропорционално покрити от акционерите и кредиторите на банките чрез механизма за "споделяне на загубите".

Крайният срок за представяне на правилата в националното законодателство беше 31 декември 2014 г. 11 страни от ЕС обаче не са въвели изцяло тези правила в националното си законодателство.

Подкрепи Economic.bg