Covid-19 преобърна модела на работа с главата надолу

Covid-19 преобърна модела на работа с главата надолу

Снимка: Unsplash

2981 ~ 2 мин. четене

От началото на индустриалната епоха бизнесът в Европа си има ритъм – работният ден започва около 9 и привършва около 17 часа, като в графика си хората следва да предвидят и придвижването от и до службата си. Covid-19 обаче обърна този вековен модел с главата надолу. Достатъчно е да споменем, че 76% от компаниите в момента поддържат някаква форма на „хоум офис“ режим, според проучване на Microsoft в сътрудничество с Boston Consulting Group и KRC Research.

От него става ясно още, че:

  • За 82% от ръководителите, участвалите в допитването, продуктивността на екипите не се е понижила при дистанционен работен процес – нивата остават същите или дори са се повишили. 
  • Повече от половината мениджъри гледат на дистанционната работа като начин за задържане на топ талантите си. 
  • Почти всеки девет от десет ръководители (88%) очакват да се установи по-хибриден модел на работа в дългосрочен план. 
  • Служителите биха искали да имат възможност през приблизително една трета (31%) от работната седмица да извършват дейността си извън офисите.

Хората вече не искат да носят костюм

Едно от най-видимите открития в проучването е, че хората се чувстват освободени от офис етикета. На мнозина всъщност има харесва да персонализират максимално работното си пространство, така че да им е най-удобно и уютно.

Поддържането на култура и иновации обаче се очертават като основните предизвикателства за отдалечените и хибридни екипи. Една от вероятните причини е свързана с това, че работниците се чувстват по-отдалечени от общността, по-малко сплотени в екипите и по-малко сътрудничещи си.

„Явбо, че служителите могат да се разсейват по-малко, работейки отдалечено, докато се грижат по-добре и за домашните си задължения. Изглежда обаче, че цената е загуба на чувство за цел, което на работното място се дължи до голяма степен на силни и сплотени взаимоотношения и оценяването, че вашите ангажименти оказват влияние върху другите. И двете неща се постигат по-лесно, когато хората работят съвместно и са по-предизвикателни, когато работят виртуално“, обяснява д-р Майкъл Парк от Университета в Пенсилвания, сътрудник в научните изследвания.

Трите най-големи предизвикателства на служителите при работа от разстояние включват:

  1. осезаема липса на корпоративната работна култура,
  2. усещане за по-малко сплотеност на екипа,
  3. недостатъчно споделяне на работата.
Подкрепи Economic.bg