Държавите членки ще могат да харчат извънредно заради коронавируса

Задлъжнели страни като Италия ще могат да се възползват от изключения в правилата на ЕС за ограничаване на разходите

Държавите членки ще могат да харчат извънредно заради коронавируса

Снимка: БТА

Италия и други държави от еврозоната, засегнати от вирусната епидемия, ще бъдат освободени от задължението да спазват стриктните Маастрихтски фискални правила, заяви в сряда Паоло Джентилони, комисар с ресор „Икономика“. Така държавите, засегнати от коронавируса, ще могат да харчат повече от планираното и да увеличат дефицита си над 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Болестта, която за пръв път се появи в Китай, пламна в Северна Италия миналата седмица, увеличавайки опасенията от бързо разрастване в цяла Европа, а дори вече се говори за пандемия. Подобно развитие на ситуацията гарантирано ще удари световната икономика, а първоначалните оценки на анализаторите при подобен сценарий са за изтриване на поне 1 трлн. долара от световния БВП.

Съгласно правилата на ЕС държавите членки с висок дълг като Италия са длъжни да контролират разходите си и да намаляват дълга си. „Но те имат клаузи за гъвкавост, свързани с така наречените извънредни обстоятелства“, каза Паоло Джентилони на пресконференция, отговаряйки на въпроси дали Брюксел може да предостави фискална свобода на Италия за справяне с епидемията.

Въпреки че повечето икономисти прогнозират бързо възстановяване на икономиката преди лятото, когато се очаква коронавирусът да загуби силата си, допълнителни разходи в най-засегнатите страни се разглеждат като решаващи за справяне с най-лошата фаза на кризата.

Джентилони каза, че през следващите месеци ще се проведат разговори със засегнатите страни, за да се оцени при какви условия те могат да използват фискалната гъвкавост. Италия досега се е възползвала от тази възможност за покриване на разходи за възстановяване след земетресения.

Отпускането на пари се разглежда като най-вероятната реакция от страна на правителствата на ЕС срещу вируса.

Коментари: 0