Деница Сачева е готова да подаде оставка заради хората с увреждания

По думите ѝ почти 2000 договора по Закона за личната помощ са прекратени по искане на самите хора

Деница Сачева е готова да подаде оставка заради хората с увреждания

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

Социалният министър Деница Сачева е готова да подаде оставка, ако това би решило проблемите на хората с увреждания в България. Това заяви самата тя по време на брифинг в парламента, съобщи агенция „Фокус“. Изказването ѝ дойде заради критики както от организацията „Системата ни убива“, която обединява майките на деца с увреждания, така и от председателя на БСП Корнелия Нинова.

Конкретно Нинова твърди, че новият Закон за личната помощ не е финансово обезпечен от правителството и за това вина носи социалното министерство.

„Средствата за Закона за личната помощ са осигурени. Поради различни административни трудности и недоволства, които сме получили, почти 2000 договора са прекратени по заявка на самите хора с увреждания“, обясни Сачева по повод твърденията на Нинова. „Това, което не е обезпечено, са тези категории хора, които не попадат в този закон. Това са възрастните хора. В това отношение нямам какво да кажа – правителството е осигурило необходимите следва и организация“, каза още социалният министър.

По повод обвинения на майките на деца с увреждания, че тя е отказала среща с тях, министър Сачева поясни, че познава председателя на „Системата ни убива“ Вера Иванова отдавна.

„Със сигурност е много повече отпреди времето, в което съм влязла в институциите. Срещали сме се с нея многократно. Сега след като започна тази акция Вера Иванова не е потърсила среща с мен. Нямам нищо против да се срещам с всеки гражданин и с всички, които имат притеснения и страхове. В случая това обвинение към мен е най-малкото неоснователно“, обясни Деница Сачева.
Коментари: 0