Деница Златева: Предвидените пари за ремонт на НДК няма да стигнат

За изхранване на гостите разходите също ще са повече от предвидените

Деница Златева: Предвидените пари за ремонт на НДК няма да стигнат

Снимка: БНТ

800 ~ 2 мин. четене

Предвидените 17 млн. лв. за ремонт на НДК във връзка с българското председателство на ЕС няма да стигнат. Няма да са достатъчно средствата и за някои от другите дейности, които са наложителни около мащабното събитие, което ще продължи шест месеца. Това стана ясно от думите на бившият вицепремиер по подготовката на българското председателство Деница Златева, казани пред Nova.

“Тази сума няма да е достатъчна. Има много завишени изисквания по отношение на сигурността, по отношение на системата, която управлява целия поток на делегатите, които ще пристигнат в България“, каза Златева. По нейните думи допълнителни пари трябва да се дадат за преустройство на кабините, в които ще стоят преводачите. „Оказа се, че изискванията на Генерална дирекция „Преводи“ са по-различни от състоянието и големина на кабините в НДК. В някои от тях трябва да има по трима преводачи, нашите са за двама“, добави тя.

Още пари за ремонт ще трябва да се дадат и за ремонта на зала „София“, която няма да може да се ползва за председателството, но все пак ще глътне 25 млн. лв. „Тя няма да може да бъде използвана по време на председателството, защото ще бъде завършена едва през октомври 2018 г., но тя е включена в бюджета за председателството“, каза Златева и обясни, че когато се е правил първия бюджет за председателството, още не е било ясно дали Великобритания ще напусне ЕС и дали ще си изпълни своето председателство.

До януари следващата година трябва да се направи ремонт на ВИП-а на Летище София. ВИП-ът трябва да бъде освежен, има течове, мокетите са в „интересно“ състояние, трябва дасе обновят и други помещения“, каза Златева.

Нужно е и да се направи специална организация на полетите през месеците на председателството.
Необходими са пари за видеонаблюдение, за наемане на още шофьори и охранители за НСО. Има вариант да се ползват и шофьори на Министерството на отбраната. Нужни са хотели и кетъринг фирми за изхранването на гостите, а поне три софийски болници, ще оказват първа помощ при нужда.

В страна се очакват да пристигнат 22 000 участници в събитията, свързани с председателството. Те ще идват по различно време през  шестте месеца като пикът ще е през май или април догодина, когато за месец в България ще дойдат 6 000 души.

Още от сега обаче е ясно, че за ремонта на НДК и за изхранване на гостите, разходите ще набъбнат. За кетъринг са предвидени 1.7 млн. лв., но според Златева тази сума няма да стигне.

Подкрепи Economic.bg