Депутатите приеха спорния Закон за горивата

На фона на постоянни протести народните представители гласуваха „За“ закона на Емил Димитров-Ревизоро

Депутатите приеха спорния Закон за горивата
2396 ~ 2 мин. четене
Въпреки множеството протести, които организираха малките собственици на бензиностанции, депутатите одобриха окончателно създаването на новия Закон за горивата. Спорният законопроект бе внесен от депутата от „Патриотичния фронт“ Емил Димитров-Ревизоро и бе подкрепен от ГЕРБ. Малките търговци твърдят, че законът се пише в подкрепа на големите компании в бранша, а те пък отговарят, че законопроектът има за цел да спре сивия сектор, който според тях е само при малките бензиностанции.

Законопроектът обаче успя да скара коалиционните партньори в „Патриотичния фронт“. След вчерашното изявление на Волен Сидеров, че „Патриотите“ са се разбрали за горивата, НФСБ излезе с контра декларация, че не е вярно. Това взриви мира в групата, която се събра извънредно след заседанието. Сидеров заяви, че декларацията е удар по честта и достойнството му и подчерта, че лично е направил Валери Симеонов политик. Последният пък коментира, че в коалицията има три партии и никой не може да ги спре да изразяват своите позиции.

Оказа се, че четирима депутати от НФСБ също са разписали спорните промени. Но виновни за спора се оказаха медиите.

Законът за горивата ще влезе в сила 6 месеца след обнародването му в „Държавен вестник“. Един месец след влизането му в сила министърът на икономиката трябва да издаде наредба за подаването на заявления от търговците.

Според новия закон търговците на горива на едро ще трябва да имат внесен капитал 1 млн. лв., за да получат регистрация. А за тези, които по закон нямат капитал, трябва да имат активи в размер не по-малък от 1 млн. лв. Първоначалното предложение беше капиталът да бъде 3 млн. лв.

Изискването за търговците на дребно е да имат внесен капитал не по-малък от 20 хил. лв. или имущество в размер не по-малък от 20 хил. лв. за всеки обект.

За съхраняване на нефт извън данъчни складове изискването е внесеният капитал да не е по-малък от 1 млн. лв. или активи в същия размер. Лицето трябва да разполага със собствени или наети съдове за съхранение на втечнен нефтен газ, а обектите за съхранение трябва да разполагат с физическа охрана или сигналноохранителна техника.

Дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 хил. собствени бутилки за съхранение.
Подкрепи Economic.bg