Депутатите се разбраха за състава и шефовете на 22-те парламентарни комисии

ГЕРБ с 9 шефове на комисии, Реформаторите - с 5, Патриотите - с 3, АБВ - с 2, БСП, ДПС, БДЦ - с по 1, \"Атака\" - без

Подялба на властта

Депутатите се разбраха за състава и шефовете на 22-те парламентарни комисии

Снимка: БГНЕС

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Партиите, влезли в коалиционното правителство на Бойко Борисов взеха „лъвската“ част от ресорните комисии в 43-ото Народно събрание (НС), стана ясно в петък сутринта.

Състава и ръководството на всичките 22 парламентарни комисии народните представители бяха избрани след тежки "пазарлъци", довели до промени в първоначалните номинации за ръководство на някои от тях. По този начин в началото на днешното пленарно заседание бяха попълнени и останалите 10 комисии, чиито състав вчера все още не беше ясен.

Комисията по икономическа политика и туризъм, Комисията по енергетика, Комисията по бюджет и финанси, Комисията по външна политика, Комисията по отбрана, комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по образование и наука, Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, комисията за борба с корупцията, конфликта и интереси и парламентарната етика и комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бяха сформирани днес.

От 10-те новосформирани комисии ГЕРБ ще има председателски места в 4, БСП в 1, Реформаторският блок (РБ) - 2, Патриотичният фронт (ПФ) - 2 и АБВ - в 1. Менда Стоянова, Делян Добрев, Джема Грозданова и Милена Дамянова са новите председатели на комисиите от ГЕРБ - съответно в бюджетната, енергийната, външната и образователната комисии. БСП получи ръководството на комисията по икономическа политика и туризъм, която ще бъде оглавена от Петър Кънев.

РБ поема председателските места на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в лицето на ген. Атанас Атанасов и на Комисията за взаимодействие с гражданските организации - Бойка Маринска.

Патриотите ще оглавят комисията за наблюдение на ДКЕВР, но председател няма да бъде лидерът на НФСБ Валери Симеонов, а депутатът Искрен Веселинов. От ПФ взимат и ръководството на Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика, председател на която ще бъде Валентин Иванов. АБВ взема ръководството на Комисията по отбрана, която ще бъде оглавена от ген. Михо Михов.

Общо ГЕРБ ще имат 9 председателски места в комисиите, РБ – 5, БСП – 1, ДПС – 1, ПФ – 3, АБВ – 2 и БДЦ – 1. Ултранационалистичната "Атака" пък не получава нито една комисия в този състав на парламента, като ще се задоволи единствено със зам.-председателското място на Комисията по труда и социалната политика, което ще бъде заето от партийния заместник на Волен Сидеров - Десислав Чуколов.

 

Подкрепи Economic.bg