Димитър Георгиев е новият председател на ДАНС

Той бе назначен с указ на президента

Димитър Георгиев е новият председател на ДАНС
1204 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

С указ от 18 март т. г. президентът Росен Плевнелиев назначи Димитър Георгиев за председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Георгиев, смятан за кандидатура на Реформаторския блок за поста, бе едно от най-спряганите имена за нов шеф на ДАНС.  Той е бивш заместник-министър на вътрешните работи в кабинета Борисов 1, а понастоящем съветник на вицепремиера Меглена Кунева.

Назначението на председателя на ДАНС, както и на главен секретар на МВР, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март в рамките на месеца на политическите консултации на „Дондуков“ 2.

Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, от където има магистърска степен по икономика. Има 10-годишен стаж като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР. Работил е като съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. Бивш директор на дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество” в МВР, а впоследствие и заместник-министър на вътрешните работи. Бил е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания „Глобул”, а от май 2014 г. заема длъжността директор по сигурност на Комуникационна компания „Теленор България”.

До смяната на шефа на агенцията се стигна, след промени в Закона за МВР, в който е записано, че главният секретар на МВР, председателите на ДАНС и ДАТО трябва да бъдат назначени с президентски указ. След становище на правната дирекция в Министерски съвет, според което не се налага смяната на тримата ръководители, вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка.

Коментари: 0