Нено Димов: Не е ясна точната законна площ на ски зоната в Банско

Министърът обвини правителството на НДСВ и тогавашния екоминистър за проблемите, които не са решени близо 20 години

Нено Димов: Не е ясна точната законна площ на ски зоната в Банско

В концесионния договор на ски зоната в Банско не е определена конкретна територия и това е голяма грешка, за която трябва да се търси отговорност. Това каза министъра на околната среда Нено Димов на брифинг.

„В договора се цитират три територии. Тоест още 2001 г. е направена изключително дълбока грешка и трябва да се търси отговорност как е направена тя, защото на практика не е определена никаква територия”, казва той. По неговите думи министерството работи вече една година по изчистване на проблемите в договора - откакто стана скандала с решението на Министерски съвет да разреши строежа на втори лифт на Банско и други спортни съоръжения.

Припомняме, че концесионният договор между
„Юлен” и държавата е подписан през 2001 г., точно когато на власт идва правителството на НДСВ, а екоминистър е Долорес Арсенова.

По думите му така Министерски съвет не може да изпълни препоръките на прокуратурата, тъй като трябва да сведат тези три територии до една. „От една страна не можем да дадем толкова голяма площ, каквато е цитирана в договора, от друга страна трябва да се създаде нов договор, от трета не искаме да закриваме курорта Банско”, каза Димов.

Според министъра трябва да се намери разумно решение на този безпорядък, който е създаден през 2001 г.


Използваната площ в курорта в момента е 160 хектара, обясни Димов и добави, че концесионната такса на „Юлен” ще бъде увеличена.

Коментари: 0