Двама ирландци успяха да откажат Apple от проект за $1 млрд.

Сега Ирландия работи по законодателни промени, за да не се повтаря този случай

Двама ирландци успяха да откажат Apple от проект за $1 млрд.
784 ~ 1 мин. четене

Apple се оказа от плановете си да построи център за данни за 850 млн. евро (1 млрд. долара) в Ирландия, пише Reuters. Причината са забавяния в издаването на разрешително, които отложиха проекта с над три години.

Технологичният гигант още през февруари 2015 г. обяви плановете си да построи центъра за данни в провинциалния град в Западна Ирландия Адънрай, за да се възползва от екологичните енергийни източници там. Поредица жалби, основно подавани от двама души, забавиха издаването на разрешения за проекта.

„Въпреки нашите всевъзможни усилия забавянията на процеса по одобряване ни  принудиха да си направим други планове и ние няма да продължим с този център за данни”, гласи изявлението от Apple.

Ирландия разчита на международни компании като Apple да създават работни места и гледа на големите инвестиции, каквито са центровете за данни, като на котва за въпросните фирми. Правителството на страната в момента работи по законодателни промени, които да класифицират сървърните центрове като стратегическа инфраструктура. Това ще позволи процесът по издаване на разрешително за тях да е много по-бърз.

Коментари: 0