Джонсън се отказа от „твърд“ Brexit на 31 октомври

Британският премиер иска подкрепа от парламента за предстрочни избори на 12 декември

Джонсън се отказа от „твърд“ Brexit на 31 октомври

Снимка: БТА

Британският премиер Борис Джонсън се отказа от „твърд Brexit“ на 31 октомври и съобщи, че ще поиска следващата седмица от парламента подкрепа на предложението му за предсрочни избори на 12 декември, пише The Guardian.

В писмо, адресирано до лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, Джонсън казва: „Изборите на 12 декември ще позволят на Коледа Великобритания да има нов парламент и правителство. Ако спечеля мнозинство на тези избори, тогава ще ратифицираме страхотната нова сделка, която договорих, ще направим Brexit през януари и страната ще продължи напред“.

Борис Джонсън обяснява още, че ако ЕС предложи на Великобритания отсрочка за Brexit до 31 януари, то тогава той ще се опита да прокара законодателството, нужно за ратифициране на сделката за Brexit до 8 ноември, което ще означава, че Brexit  може да бъде приключен преди 12 декември.

Джонсън ще даде на депутатите допълнително време, за да проучат сделката, която той наскоро сключи с ЕС. Но само при условие, че одобрят предложението му за общи избори на 12 декември, допълва ФП. Говорейки за удължаването, което може Великобритания да получи от ЕС за Brexit, Джонсън заяви, че ЕС може да предложи по-кратка отсрочка, до 15 или 30 ноември. Което според премиера на Великобритания е по-добрият вариант.

Коментари: 0