ЕБВР ще споделя риска с Societe Generale Експресбанк при отпускане на кредити

Целта е да се отпускат по-евтини кредити на малки и средни предприятия

ЕБВР ще споделя риска с Societe Generale Експресбанк при отпускане на кредити
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Societe Generale Експресбанк подписаха споразумение за споделяне на риска. Така според двете институции ще се засили конкурентоспособността на българската икономика, тъй като малките и средни предприятия ще имат допълнителен достъп до по-евтино финансиране.

Програмата за споделяне на риска е една от трите основни финансови програми на Инициативата за малкия бизнес на ЕБВР – стратегическа инициатива, насочена към подкрепа и развитие на работата на Банката с малки и средни предприятия. Тя е разработена, за да може ЕБВР да участва в кредитните експозиции на своите банки-партньори, с или без предоставяне на паричен ресурс.

ЕБВР ще споделя риска в индивидуални кредити, отпускани от Societe Generale Експресбанк на местни дружества, които отговарят на условията на програмата. Новият инструмент ще позволи на Societe да отговори на нуждите от финансиране на своите клиенти по по-ефективен начин.

„Много се радваме, че можем да стартираме програмата за споделяне на риска със СЖЕБ, която е наш надежден партньор. СЖЕБ остана активно кредитираща банка по време на финансовата криза и успя да увеличи кредитния си портфейл в условията на стагниращ пазар. Очакваме първият ни общ проект да й помогне по-добре да отговори на финансовите нужди на българските предприятия“, коментира Лариса Манастърли, директор на ЕБВР за България.
Коментари: 0