ЕК не хареса държавните мерки за повече местни продукти

Комисията е загрижена за ефекта, който това би имало върху свободното движение на стоки и услуги

ЕК не хареса държавните мерки за повече местни продукти

Снимка: Pixabay

1508 ~ 2 мин. четене

Затруднявайки се да се справят с последствията от епидемията от COVID-19, страните от ЕС все по-често обмислят протекционистки мерки, насърчават национални селскостопански и хранителни продукти и възпират вносните продукти. Това подтикна Европейската комисия да изрази загриженост относно ефекта, който това би имало върху свободното движение на стоки и услуги на вътрешния пазар.

Вътрешният пазар е „най-силният актив в осигуряването на доставки в ЕС“, каза говорител на Комисията за Euractiv.com, като добави, че никоя държава членка няма капацитет да посрещне всички свои собствени нужди за всички продукти.

Комисията „спешно се занимава със забраните за износ в рамките на ЕС и ограничителни мерки от държавите членки“ и би могла да прибегне до процедури за нарушения срещу държави, които не отговарят на изискванията, добави говорителят.

„Ние сме много бдителни и внимателно наблюдаваме всякакви съобщения за блокиране на единния пазар. Ние сме в постоянен контакт с всички държави членки, за да гарантираме, че всички мерки са в съответствие с ЕС“, казва той.

Друг източник на Комисията коментира пред изданието, че е едно нещо да се призовава хората да консумират на местно ниво, но различен въпрос да предприемат мерки, които могат да възпрепятстват пазара.

Euractiv дава пример с България и пише, че вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи забрана на вноса на чуждестранни хранителни продукти на 10 април и призова правителството да спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци до изчерпване на местните продукти.

Българският министър на земеделието Десислава Танева също искаше да задължи търговските вериги да отделят 50% от площта си за регионални продукти, но в крайна сметка със супермаркетите постигнаха консенсус местните доставки да получат по-голям достъп до веригите.  

Euractiv пише, че и двата хода могат да се окажат в противоречие с правилата на ЕС за конкуренция и свободното движение на стоки.

Чешкият министър на земеделието Мирослав Томан преди дни призова потребителите да купуват чешките хранителни продукти. „Всеки един от нас може да им помогне с продажбите, затова искам да призова всички да предпочитат чешките хранителни продукти, докато пазаруват“, каза той.

Въпреки че германският земеделски министър Джулия Кьокнер се изказа срещу тези практики, които нарече „национализъм на потреблението“, в свое интервю тя постави по-голям акцент върху сезонните, местни плодове и зеленчуци, без пряко да призовава германците да си купуват.

Междувременно в Австрия правителството също се застъпва за по-голяма продажба и потребление на австрийски хранителни продукти.

В Гърция пък местни търговски палати започнаха кампания за увеличаване на потреблението на местни продукти по време на кризата.

И накрая, в речта си, в която обяви отговора на правителството срещу епидемията от коронавирус, френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция трябва да „възстанови френската селскостопанска независимост“.

За това преминаване към националистически консуматорски продукт дойде предупреждение още през март от Максимо Тореро, главен икономист в ООН, който заяви пред TheGuaridan, че протекционистките мерки на националните правителства по време на коронавирусната криза могат да провокират недостиг на храна по целия свят. „Сега не е време за ограничения или поставяне на търговски бариери. Сега е моментът да защитим потока от храна по света“, добави той.

Подкрепи Economic.bg