ЕС рискува да отвори кутията на Пандора с блокирането на ваксини

Блокът се изправя отново пред сериозни критики заради AstraZeneca

ЕС рискува да отвори кутията на Пандора с блокирането на ваксини

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Европейският съюз рискува да отвори кутията на Пандора, ако реши окончателно да ограничи износа на ваксини срещу коронавирус. Това заяви Джеймс Крабтри, професор в Училището за публична политика на Лий Куан Ю в Сингапур, пред CNBC.

27-членният блок се сблъсква със сериозни критика по отношение на недостига на ваксини. Англо-шведската фирма AstraZeneca по-рано тази година намали целта си за първото тримесечие от 90 млн. дози на 30 млн. дози. Длъжностните лица вече наложиха строги правила за износа и ако приемащата държава се справя по-добре в борбата с COVID-19 от Съюза, то изпращането на ваксините или други суровините ще бъде прекратено.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е сред най-големите привърженици на тази политика. Анализаторите оправдават крайното й мнение с напредъка на богатите страни, които се справят много по-добре с ваксинирането от ЕС.

Някои държави от икономическото обединение обаче имат притеснения относно новите правила и искат веригите на доставки да останат отворени. Според тях подобни политики биха стрували скъпо в дългосрочен план.

Има огромен политически натиск и ако се засили национализма около ваксините, последствията ще са за целия блок", коментира Крабтри.

Кутията на Пандора

Професорът предупреди, че други страни могат да последват примера на ЕС и също да приоритизират ваксинирането на местното население.

Ако Съюзът започне да ограничава потока от ваксини извън заводите си, това ще отвори кутията на Пандора. Какво става ако страни като Индия започнат да правят същото?“, коментира Крабтри.

Този сценарий изобщо не би удовлетворил блока, като се имат предвид, че той е изнесъл 77 млн. дози, докато други 88 млн. са му били доставени. И все пак лидерите в Европа са изнервени от политическото напрежение в страните, които очакват избори през следващата година. Това заяви Хедър Конли от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

„Политическият натиск може да накара ЕС да предприеме стъпки, които в крайна сметка могат да работят срещу дългосрочния му интерес да получа ваксини много бързо“, коментира експертът. „Мисля, че подобен ход ще доведе до катастрофа на международната сцена“, добави Конли.

Експертите отдавна предупреждават, че национализмът на ваксините може да бъде вреден за общественото здраве и икономиката. Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейс през януари заяви, че коронавирусът ще продължи да се развива в нови щамове, ако разпределението на ваксините остане несправедливо.

Коментари: 0