ЕС се опитва да намали чуждестранната зависимост в индустрията

Подготвя се документ, който да очертае мерките по отношение на ключови суровини, заложени в зелените и цифрови цели на Блока

ЕС се опитва да намали чуждестранната зависимост в индустрията

Снимка: Unsplash

412 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейският съюз има за цел да намали зависимостта си от китайски и други чуждестранни доставчици в шест стратегически области, включително по отношение на суровини, фармацевтични продукти и полупроводници. Това става ясно от план за действие, който ще бъде обявен следващата седмица.

Проект на плана, видян от Reuters, очертава спешността на мерките, като се позовава на зависимостта на Европа от Китай по отношение на 137 продукта. Става дума за изделия, които се използват в чувствителни екосистеми – главно фармацевтични и други продукти, ключови за зелените и цифрови цели на Блока.

Актуализираният план за промишлената стратегия е разработен след настъпването на пандемията от COVID-19. Той ще бъде представен на 5 май от комисаря по конкуренция Маргрете Вестагер и от този за вътрешния пазар – Тиери Бретон.

Европейската комисия ще извърши задълбочен преглед по шест направления, включително батерии, водород и облачни технологии, преди да вземе решение за подходящите мерки. В документа от 19 страници се посочва, че те могат да включват "диверсификация на търсенето и предлагането, разчитайки на различни търговски партньори, когато е възможно, но също така и натрупване на запаси и автономни действия, когато е необходимо". 

Друга възможна стратегия предвижда страните от ЕС да обединят сили и ресурси по ключови проекти от общ европейски интерес (IPCEI) – като разработки на следващо поколение облачни услуги, нисковъглеродна промишленост, фармацевтични продукти и други. Идеята е правителствата на страните да работят в сътрудничество с различни компании и да получават финансиране за всички етапи на производство.

Европа трябва да поеме водеща роля при определянето на стандартите за батерии, водород, киберсигурност и космически данни, за да гарантира конкурентоспособността и устойчивостта на индустриите в ЕС, посочва документът.

Коментари: 0