ЕК призова за масови бустерни дози заради Омикрон

За адаптацията на ваксините към новия COVID вариант ще се нужни около 100 дни, смятат в ЕК

ЕК призова за масови бустерни дози заради Омикрон

Снимка: БТА

1300 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Европейският съюз се нуждае от ежедневен преглед на ограниченията за пътуване и от бързо въвеждане на бустерни дози ваксини, за да защити гражданите си от варианта Омикрон на коронавируса. Това заявиха от Еврокомисията в сряда, предаде Reuters.

В момента сме изправени пред сериозно двойно предизвикателство. От една страна, сме в средата на четвъртата вълна, а от друга страна, се сблъскваме с новата заплаха Омикрон", заяви на пресконференция председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ 27 страни членки трябва да засилят кампаниите за имунизация, като към момента около 66% от общото население на ЕС е ваксинирано. Децата на възраст между 5 и 11 години ще могат да се ваксинират от 13 декември.

Фон дер Лайен каза също, че тъй като BionTech/Pfizer и Moderna ще доставят още 360 млн. дози до края на март, всички ще имат възможност да си поставят трета игла от препарата. "Това е добра новина. Така че отидете и си я сложете", призова тя.

Според председателя на ЕК на фармацевтичните компании ще бъдат необходими 100 дни, за да адаптират ваксините си, ако се окаже, че те не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон.

Европа преживява нова вълна от случаи на COVID-19 и нарастващ брой на инфекциите с новия щам, който тревожи учените поради множеството си мутации. Повечето страни от ЕС наложиха забрани за пътуване на жителите на Южна Африка, където Омикрон бе открит за първи път. Околните африкански държави също са под рестрикции.

Комисията също така призова членовете на ЕС да се ангажират да преразглеждат ограниченията за пътуване всеки ден и да имат готовност да наложат всички необходими мерки за контрол, включително решителни действия, ако новият вариант се разпространи масово.

Подкрепи Economic.bg