Европа ще плаща на Африка, за да приема мигрантите

На африканските държави ще бъдат предоставени близо 1,3 милиарда британски лири

Европа ще плаща на Африка, за да приема мигрантите
160 ~ 2 мин. четене

Ръководните органи на Евросъюза се готвят да представят план, според който на африканските страни ще бъде оказана значителна материална помощ в замяна на връщането на десетките хиляди мигранти, наводнили Европа. Това пише в. „Сънди Телеграф“, позовавайки се на собствени източници в Брюксел.

Министрите на държавите членки на ЕС са разработили радикален план за урегулиране на сегашната миграционна криза, отбелязва изданието. В Евросъюза са готови на значителни финансови и други отстъпки само и само за да отправят обратно пък било и част от 800-те хиляди мигранти, залели това лято континента, пише БГНЕС.

На африканските държави – главно Етиопия, Судан, Уганда и Кения - ще бъдат предоставени близо 1,3 милиарда британски лири (2 милиарда долара). В скоро време за целта щял да бъде създаден специален целеви фонд, средствата от който ще се изразходват за връщане на мигрантите от Европа и за осигуряване на всичко, което им е необходимо за живот в посочените страни. За да убедят африканските правителства да приемат десетките хиляди бежанци, от Брюксел се готвели да предложат визови облекчения за квалифицираните кадри от континента. Лидерите на ЕС настояват техните предпазливи партньори в Африка, да помогнат за справянето с мигрантската криза.

По този повод вестникът цитира изявление на Найджъл Фарадж, лидерът на Партията за независимост на Великобритания (ЮКИП), която се обявява за излизане на страната от ЕС и за затваряне на границите за мигранти: „ЕС възнамерява да спре масовата нелегална имиграция от Африка, като я направи легална. Това просто е някакво безумие“.

Африканските нации ще бъдат помолени да одобрят плана за действие, насочен към преодоляване на масовата миграция, според доклад, получен от АФП. Той призовава за засилване на дипломатическите усилия за облекчаване или решаването на конфликтите, като тези в Либия и регионите на Сахел. Планът има за цел да засили развитието на селското стопанство, съобщава Eubusiness.

Подкрепи Economic.bg