Турция представи новите си цели

Страната е амбицирана да стане 5-ата в света с развит туризъм с 50 млн. посетители годишно

Турция представи новите си цели
3740 ~ 2 мин. четене

Сред основните цели на новия кабинет на премиера Ахмет Давутоглу е и влизането на Турция в ЕС. Днес  той представи 5-те основни цели на новия кабинет. Сред тях са нова конституция и установяване на президентска система, програма за икономическо развитие, силна дипломация за присъединяване към ЕС, старт на проекта за национално единство и братство, и покриване на плана за 2023 г., когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от основаването на републиката

Давутоглу определи целите като критично важни за новото правителство, което трябва да предприеме интензивни мерки за реализирането им . Освен това предстои бърза ревизия на структурата на кабинета и сформирането на нови министерства.

Вицепремиерите вече ще бъдат 5, предвижда се разделяне на министерствата на околната среда и градското развитие, на културата и туризма, на младежта и спорта, на транспорта и мореплаването, на горите и водите, митниците и търговията. Планирано е създаването на министерство на миграцията и човешките права. Тези промени обаче са възможни само след поправки в законодателството.

На 12 ноември турската ЦИК трябва да обяви официално резултатите от предсрочния парламентарен вот от 1 ноември, на 17-и ще се състои клетвената церемония, а на следващия ден ще бъде съставено новото правителство. Седмото правителство на ПСР ще управлява страната до 2023 г. и залага на мега-проекти в секторите икономика, енергетика, външната политика, здравеопазване, комуникации и туризъм.

Давутоглу изрази надежда, че след тържествената церемония по откриването на новия парламент президентът Ердоган ще го натовари със съставянето на правителството. На първо място е установяването на президентската система на държавно управление и промяна на конституцията. Турция трябва да се нареди т топ 10 на страните с най-мощно развити икономики, БВП до 2014 г. да бъде 1 трилион долара, а до 2023 г. да го удвои, годишният износ да достигне 500 млрд.долара, средният годишен доход на глава от населението да бъде в размер на 25 000 долара, външно-търговският обмен – 500 млрд.долара.

Работещото население трябва да достигне 30 млн.души, като равнището на заетост се предвижда да бъде увеличено с 10 пункта, а нивото на безработицата се планира да спадне до 5%. В сферата на енергетиката са набелязани изграждане на ВЕИ с 20 000 мегавата инсталирани мощности и инсталации за геотермална енергия с капацитет 600 мегавата, както и строителството на нови 3 атомни централи, и подобряване на ефективността за намаляване на електропотреблението с 20%.

Броят на лекарите на глава от населението трябва да бъде значителни увеличен от 210 на 100 000 души, а участието в системата на здравното осигуряване – до 100%. Предвижда се изграждането на 11 000 км нови жп линии и разширяване на мрежата от високо-скоростни влакове, 15 000 км двулентови пътища и местно производство на самолети, безпилотни летателни апарати и сателити.

Турция е амбицирана да стане 5-ата в света страна с развит туризъм с 50 млн. посетители годишно и 50 млрд. приходи в сектора. Предвиждат се огромни инвестиции в Истанбул, Анталия и други големи градове с идеята те да се превърнат в най-големите туристически центрове.

Подкрепи Economic.bg