Еврозоната няма да просъществува в сегашния си вид

Богатите страни трябва да дават повече на бедните, заяви Еманюел Макрон

Еврозоната няма да просъществува в сегашния си вид
176 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Кризата на еврото и ситуацията около третия помощен пакет за Гърция показват, че са необходими спешни промени в еврозоната, заяви министърът на икономиката, промишлеността и цифровата икономика на Франция Еманюел Макрон, предаде Süddeutsche Zeitung.

Според него валутният съюз не може да съществува в настоящия си вид, тъй като богатите страни не проявяват достатъчна солидарност спрямо по-бедните.

„Статуквото ще доведе до саморазрушение. Силните трябва да помагат на слабите. Ако държавите членки не са готови да осъществяват всякакви форми на трансфер на средства в рамките на валутния съюз, както беше досега, то ще ни се наложи да забравим за еврото и еврозоната“, заяви Макрон.

Подобна гледна точка пряко противоречи на настоящата германска политика, като правителството на канцлера Меркел твърдо се противопоставя на всякакви постоянни фискални трансфери към по-бедните страни от еврозоната.  

Според Макрон подобни трансфери биха били жизнено необходими, за оцеляване на 19-членния валутен съюз. „Валутен съюз без преодоляване на финансовото неравенство – това е невъзможно! Силните трябва да помагат на слабите.“

Лансирайки идеята на Франция за европейско икономическо правителство, Макрон заяви, че трябва да се създаде нова длъжност на комисар с широки правомощия, който да координира финансовата, икономическа и социална политика на държавите, които са част от еврозоната, предаде Reuters.

„Европейското правителство трябва да бъде водено от комисар с широкообхватни правомощия“, каза министърът и добави, че комисарят трябва да има под свой контрол сериозен финансов ресурс за инвестиции. „Колкото по-голям е размерът на средствата, толкова по-силно ще е доверието в Обединена Европа“, завърши той.

Подкрепи Economic.bg