Facebook продължава борбата срещу фалшивите новини

Проблемът е сложен технологично и философски, смята основателят на компанията

Facebook продължава борбата срещу фалшивите новини
196 ~ 1 мин. четене
Социалната мрежа Facebook продължава да работи за отстраняването на фалшивите и подвеждащи новини. Това каза основателят на компанията Марк Зукърбърг по време на срещата на върха в Лима на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Той обаче обясни, че че проблемът е сложен технологично и философски и компанията не иска да бъде "арбитър на истината".

Въпреки това Facebook ще се опитва да отстрани дезинформацията, която постоянно се увеличава. Критиките срещу социалната мрежа са по повод фалшиви статии, пуснати по време на кампанията на Тръмп и масово споделяни от негови последователи. Манипулативната информация и липсата на желание да се проверяват фактите се смята за основната причина, поради която Тръмп ще бъде новият президент на САЩ.

Един от създателите на такива фалшиви сайтове, 38-годишният Пол Хорнър, обясни пред в. Washington post, че без да иска е помогнал за избирането на републиканеца, а всъщност целта му е била да всее смут в кампанията му.

По-рано сайтът Buzzfeed съобщи, че Македония е станала предприятие за фалшиви статии по време на американската предизборна кампания. Най-малко 140 сайта, посветени на американската политика, са били създадени в малкото градче Велес. Те публикуват главно измислени статии в подкрепа на Тръмп, предназначени да бъдат споделяни във Facebook от неговите поддръжници.
Подкрепи Economic.bg