Фандъкова: Движението в рамките на София е отворено и това трябва да се оцени

Тя напомни, че парковете остават затворени, а маските задължителни

Фандъкова: Движението в рамките на София е отворено и това трябва да се оцени

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

11449 ~ 2 мин. четене

Движението в рамките на София е отворенo и това трябва да се оцени. Да се вземе такова решение не е лесно, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова в интервю за „Нова телевизия“. От думите й стана ясно още, че решението за затваряне на града е продиктувано от поведението на хората. Това щяло да определи и дали ще се наложат по-строги мерки в града.

„Недай боже да се наложи да се правят по-големи ограничения. Виждаме какво се случва около нас – в Белград и другите градове. Не искаме това да се случва. Всичко зависи от нашето поведение“, каза още тя.

Столичният кмет напомни, че парковете и градинките остават затворени за разходка, а носенето на защитна маска задължително. „Вчера видях много хора, които са без маски и разговарят с приятели. Това може да доведе до пренасяне на заразата, защото никой не знае дали е носител на вируса“, уточни Фандъкова.

Кметът не успя да обясни какво точно ще се случва с гражданите, които не успеят да напуснат София в определения времеви коридор и останат да чакат на опашка на изохода на града. Припомняме, че вчера късно вечерта стана ясно, че по предложение на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов е разпоредил на здравния министър Кирил Ананиев да издаде заповед да се затвори столицата от 00.0 ч. на 17 април. Заповедта ще важи до второ нареждане.

Със заповед на министъра на здравеопазването се определя и времеви график за влизане/излизане по работа - сутрин между 6 и 8 ч и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София.

„Нека не се съсредоточаваме върху частните случаи, а да гледаме по-общата картина. Всеки от нас трябва така да пренастрои ежедневието си, за да се съобрази максимално с мерките. Работодателите, които имат възможност също трябва да преразгледат работното време на работниците си, за да се спазят мерките“, обясни Фандъкова.  

Столичният кмет завърши с апел към всички, „които останаха в София“ да отпразнуват празниците със семейството си у дома и уточни, че градският транспорт на територията на града продължава да работи. Единствено междуградските автобуси са спрени, както и много от влаковете.

Подкрепи Economic.bg