Франция затвори най-старата си ядрена централа

Страната се стреми да намали зависимостта си от атомната енергия

Франция затвори най-старата си ядрена централа

Надписи срещу затварянето на централата са поставени на оградата

Снимка: БТА

2513 ~ 1 мин. четене
Затварянето на най-старата атомна централа във Франция беше оплакано от работниците и отпразнувано от противниците на ядрената енергетика вчера. Вторият от два 900-мегаватови реактора във Фесенхайм беше спрян снощи. Първият реактор беше спрян още през февруари, предава Euronews.

Затварянето на централата на границата с Германия е част от промяна в политиката за намаляване на зависимостта на Франция от ядрената енергия.

Германия отдавна призовава централата да бъде закрита.

Работници в енергийния гигант EDF, който управлява Фесенхайм и 18-те други ядрени централи във Франция, определиха затварянето като тежък удар. Въпреки това то беше отбелязано като победа от антиядрените организации.

Андре Атц, президент на Асоциацията „Stop Fessenheim“, заяви, че е щастлив, че 50-годишната битка за затваряне на централата е приключила, но се притеснява от това, което остава след нея.

Затварянето на Фесенхайм оставя Франция с 56 водни реактори под 18 централи. Ядрената енергия доставя почти три четвърти от електроенергията на Франция - повече от която и да е друга държава.

Съгласно енергийна стратегия, заложена през 2018 г. от президента Еманюел Макрон, този баланс сега се измества, с по-голям акцент върху ВЕИ.

Правителството очерта планове за затваряне на още 12 реактора и целта е до 2035 г. само половината от електричеството на Франция да идва от ядрената енергия.
Подкрепи Economic.bg