Гърция отваря за туристи от юли, но ще останат ли плажовете празни?

„Туризмът е изправен пред най-голямата криза на нашето поколение“, заяви президентът на хотелската асоциация на Корфу

Гърция отваря за туристи от юли, но ще останат ли плажовете празни?

Младежи се радват на разходка край плажа в Атина

Снимка: БТА

12304 ~ 2 мин. четене
Гърция се надява да посрещне туристите от юли, но хотелиерите очакват мрачен сезон, опасявайки се, че пандемията от коронавирус ще държи посетителите далеч и плажовете празни, пише Ройтерс.

Туризмът е основен доход за Гърция. Тя привлече 34 милиона посетители миналата година, което донесе 18 милиарда евро (19,52 милиарда долара) приходи, около 10-12% от икономическата продукция, и осигури заетост на около една пета от работната сила.

„Туризмът е изправен пред най-голямата криза на нашето поколение“, заяви президентът на хотелската асоциация на Корфу Хараламбос Вулгарис, собственик на два курорта на гръцкия остров в Йонийско море.

Дълги участъци от плажа, някои осеяни с редици чадъри, лежат празни на Корфу, а хотелиерите като Вулгари се чудят дали ще отворят вратите си това лято.

Очаква се мерките срещу разпространението на коронавируса, въведени в страната на 23 март, да вземат своето. Гърция сега се опитва да спаси това, което е останало от сезона.

Пътническият трафик е спаднал с цели 90% за фериботите, според Асоциацията на пътническото корабоплаване през март, и с 59% процента за вътрешни и международни полети през март, според органа за гражданска авиация.

„Ще имаме много ниски нива на заетост. Не знаем дали нашите хотели ще отворят и кога, така че в момента сме на ръба на много тежки времена “, казва Вулгарис.

Хари Теохарис, министърът на туризма на Гърция, казва, че планът е да се посрещнат туристи през юли.

Правителството ще започне постепенно да облекчава мерките за изолация ота 4 май, а хотелите, работещи през цялата година, ще могат да отворят на 1 юни.

„Предполагам, че това е въпросът за милиона долара. Ние се стремим да отворим някъде през юли“, заяви Теохарис пред Reuters TV.

„Този сезон няма да е като другите години, бих бил глупав да вярвам, че това може да е така. Въпреки това има много неща, които можем да направим, за да отворим отново туристическата икономика, потоците “, каза той.

Гърция е регистрирала 2566 случая на инфекции с COVID-19 и 138 смъртни случая.
Подкрепи Economic.bg