„Газпром” завърши строежа на първата тръба от „Турски поток” (снимки+видео)

Средната скорост на строителството на тръбопровода в дълбоките води е 4.3 км на ден

„Газпром” завърши строежа на първата тръба от „Турски поток” (снимки+видео)

Снимка: Газпром

2741 ~ 1 мин. четене

Руската компания „Газпром” е завършила поставянето на първата тръба от „Турски поток” и тя вече стига до турския бряг. Продължава изграждането на приемния терминал при Мидия (Къйъкьой). След като бъде довършен и той, работата по по първия участък ще бъде напълно завършена.

Средната скорост на строителството на тръбопровода в дълбоките води е 4.3 км на ден. Максималната производителност – 5.6 км на ден е постигната два пъти през февруари.


От дружеството отбелязват, че строителството се реализира в график по бреговете на Русия и Турция, а също и в Черно море.

Според плана за работа специалният кораб Pioneering Spirit ще продължи дълбоководното полагане на втората тръба на газопровода към Гърция през третото тримесечие на 2018 г., пишат от от компанията.

„Изпълнението на проекта „Турски поток” продължава успешно. Важната стъпка е постигната - изградена е първа линия на газопровода. Темпът на строителство е висок”, коментира председателят на „Газпром” Алексей Милер. Той добави, че от 7 май 2017 г. са изградени общо 1161 км от, което е 62% от общата му дължина. „Турски поток” несъмнено ще играе важна роля за укрепването на енергийната сигурност на Турция и Европа”, каза още Милер.


През февруари от компанията потвърдиха, че цената на „Турски поток” ще е 7 млрд. евро. Финансовият директор на „Газпром” Андрей Круглов заяви, че е малко вероятно по време на строителството проектът да привлече финансиране, така ще бъде изцяло реализиран от бюджета на „Газпром”.


Подкрепи Economic.bg