Германия започва да се пазари със САЩ за „Северен поток 2“

Берлин е готов да инвестира 1 млрд. евро в терминали за втечнен природен газ, чрез които може да се купува американско гориво

Германия започва да се пазари със САЩ за „Северен поток 2“

Снимка: Wikimedia

Берлин предложи да инвестира 1 млрд. евро в терминали за втечнен природен газ (LNG), ако Вашингтон отмени санкциите срещу ръководения от Русия проект „Северен поток 2“, съобщи вестник Die Zeit в сряда.

 

Според източниците на вестника Берлин е готов да инвестира в изграждането на два терминала в Германия, за да получи американски LNG. „В отговор САЩ ще разрешат безпрепятственото завършване и експлоатация на „Северен поток 2“, каза Die Zeit, позовавайки се на писмо (изпратено на 7 август) от германския заместник-канцлер и финансов министър Олаф Шолц до министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

САЩ и Германия все повече се разминават заради опитите на Вашингтон да накара Берлин да се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Изграждането на енергийния маршрут беше спряно миналата година, след като САЩ заплашиха кораби, участващи в проекта, със санкции. Вашингтон наскоро засили кампанията си за натиск, заявявайки че ще наложи санкции на всеки, който инвестира или работи по изграждането или поддръжката на газопровода в бъдеще.

През последните седмици атаката срещу руския опозиционен лидер Алексей Навални съживи призивите за прекратяване на газопровода от Русия до Германия.

Коментари: 0