Първата нация, която ваксинира почти 90% от населението си

В Гибралтар мерките се разхлабват, позволявайки на заведенията да работят до 2ч. през нощта, а скоро и задължителното носене на маски ще бъде облекчено.

Първата нация, която ваксинира почти 90% от населението си

Снимка: Unsplash

12739 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Операция "Свобода" е името, дадено на програмата за ваксинация на Гибралтар, която е много близо до целта си, посочва The Guardian. През следващите дни британската отвъдморска територия ще стане едно от първите места в света, където всеки желаещ жител на възраст над 16 г. е напълно ваксиниран, а мерките бавно се разхлабват, позволявайки на заведенията да работят до 2ч през нощта.

Този месец здравният министър на Гибралтар направи снимка от първата си вечеря навън след месеци, на която се виждат две чаши червено вино, които са поставени на видно място на масата и маска за лице, хвърлена на заден план. "Операцията свобода започва", туитна Саманта Сакраменто заедно със снимката.

„Мисията е почти изпълнена“, казва Сакраменто. „Усещането е много хубаво, защото се връщаме към нормалния начин на живот.“

Повече от 90% от 33 000 жители на Гибралтар вече са ваксинирани с две дози от ваксината. С изключение на около 3%, отказали ваксинацията, останалите се очаква да получат втората си доза през следващите дни,. Всички се надяват, че територията може да обърне страницата на пандемия, която е убила 94 жители и е заразила повече от 4200.

Ваксинирането се разпростира и в съседна Испания, където са предложени дози на повече от 10 000 работници, които редовно преминават през територията на Гибралтар.

По цялата територия започна да се говори за епоха след коронавирус. Баровете и ресторантите са отворени до 2 часа през нощта, полицейският час е премахнат и задължителното носене на маски скоро ще бъдат облекчено. Случаите на новоинфектирани са намалели до 15, а в болниците няма пациенти с коронавирус.

Това наскоро бе оповестено от министъра на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок в Камарата на общините.

„Радвам се, че мога да кажа, че Гибралтар стана първата нация в света, която завърши цялата си програма за ваксиниране на възрастни“, каза Ханкок пред депутатите миналата седмица.

Ключово за добрия развой на ваксинацията в Гибралтар беше малкото население, гъсто населено на площ от по-малко от три квадратни мили, и непрекъснатото снабдяване с ваксини, повечето от които Pfizer/BioNTech, изпратени от Великобритания от началото на януари.

Постоянните пратки, доставяни до южния край на Иберийския полуостров от Кралските военновъздушни сили, рязко контрастираха със ситуацията в голяма част от континента, добавяйки масло в огъня към вековния спор за суверенитета между Великобритания и Испания за територията.

„Радваме се, че сме британци“, каза Фабиан Пикардо, главен министър на територията.

Пратките започнаха да пристигат точно когато вирусът затегна здраво скалистата територия. "Беше опустошително", каза Пикардо.

„Загубихме 84 души за 60 дни. Това беше най-отчаяната и опустошителна зима на Гибралтар“, каза той. „А сега навлизаме в нашата най-обнадеждаваща пролет.“

Територията предоставя данни във Великобритания, като следи ситуацията и какво точно означава пълната ваксинация на населението, когато достъпът до ваксината остава неравен и новите варианти на вируса продължават да се разпространяват по света.

През следващите седмици ще бъде изпробвано възобновяването на масовите събития. На тях ще бъдат допускани само тези, които са получили и двете дози от ваксината. „Бавно се впускаме в дълбоките води“, каза Пикардо.

„Чувстваме се сигурно, но все още не знаем до каква степен сме защитени“, споделя здравният министър Сакраменто.

„Пандемията оказа своето въздействие на психологическо ниво. Тук в Гибралтар имаме културата, в която сме много отворени, много приятелски настроени и хората се поздравят с прегръдка или целувка. Но не виждам да правят това сега, което означава, че сме станали малко по-затворени“, коментира тя.

Коментари: 0