Гигант в химията може да инвестира в България

Представители на американската “Dow” са у нас за проучване на възможностите

Гигант в химията може да инвестира в България

Снимка: МИ

Представители на най-голямата компания в химическата индустрия в света – американската “Dow”, проучват възможности за инвестиции в България. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Хауърд Чейс, отговарящ за връзките с институциите на компанията за Европа.

По време на срещата бяха представени предимствата на страната ни като дестинация за инвестиции и мерките по закона за насърчаването им. „България в момента има благоприятни макроикономически показатели, с добри темпове се увеличава Брутния ни вътрешен продукт и експорта“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му страната ни има дългогодишни традиции в химическата индустрия и подготвени кадри. „Министерството на икономиката оказва и  институционална подкрепа на всеки стратегически инвеститори, а основен приоритет за нас е прилагането на мерки за постоянно подобряване на бизнес средата“, допълни икономическият заместник-министър.

Двамата обсъдиха и приоритетите в сектор икономика за българското председателство. Хауърд Чейс подчерта, че се за европейските компании е много силен сигнал, че страната ни си поставя като основна цел приемането на единна стратегия за индустриалната политика на ЕС. По думите му е важно да се набележат мерки, които да стимулират индустрията на ЕС, за да продължи тя да бъде конкурентна на световния пазар. Договорено бе и представители на Европейския съвет на химическата индустрия (представляващ над 29 хил. компании от сектора), да вземат участие в конференцията посветена на тази тема, която ще се организира в България в края на месец януари.
Коментари: 0