Google загуби 8-годишна съдебна битка за милиарди

Oracle надделя в съда и успя да защити авторските си права върху Java

Google загуби 8-годишна съдебна битка за милиарди

Снимка: БТА

Google изгуби дело за нарушени авторски права, което ще ѝ струва милиарди и вероятно ще промени начина, по който технологичните компании гледат на софтуерните разработки. Апелативният съд заяви във вторник, че гигантът е нарушил законите, като е използвал неправомерно Java софтуер с отворен код на Oracle, когато през 2009 г. е изграждал своята операционна система Android. Така бе сложен край на проточилата се 8 години съдебна битка между двете компании.

Делото бе заведено през 2010 г. Тогава Oracle обвини Google, че нарушава два от нейните патента върху Java - вездесъщият програмен език, който захранва всичко – от телефони до уеб сайтове.

От Google твърдяха, че тези части от Java, които се използват в Android не попадат под защитата на закона за авторските права. Те защитаваха тезата, че тази операционна система е безплатна и компанията не получава търговска печалба от използването на платформата.

Oracle застана на обратната позиция, настоявайки че във всеки случай правата върху целия програмен език за приложенията, използван в Java, са нейна собственост. 

През 2012 г. журито определи, че Java не заслужава защита по силата на закона за авторското право. Две години по-късно апелативният съд отмени решението и повдигна нови въпроси по темата. През 2016 г. действията на Google отново бяха отсъдени като законни, но Оracle не се отказа и тогава. Ето че сега упорството ѝ даде резултат и най-накрая съдия от апелативния съд се произнесе в нейна полза. 

„Фактът, че Android е безплатна операционна система не означава, че използваните от нея интерфейси на Java не носят на Google търговска печалба“, се казва в решението на съда. Отбелязва се още, че Google е успяла да спечели с Android над 42 млн. долара благодарение на вмъкването на реклама. 

„Paзoчapoвaни cмe, чe cъдът oтмeни peшeниeтo, чe Јаvа e oтвopeнa и cвoбoднa зa вcичĸи. Toзи тип peшeниe щe нaпpaви пpилoжeниятa и oнлaйн ycлyгитe пo-cĸъпи зa пoтpeбитeлитe“, зaяви гoвopитeл нa Gооglе. 

„Решението ще доведе до значителна промяна в начина, по който се разработва софтуер в целия свят“, коментира адвокатът Кристофър Карани. Той отбелязва, че невинаги свободното ползване означава безплатно ползване. 

Сега предстои да стане ясно и какъв ще е размерът на финансовото обезщетение за нарушаването на авторските права на Oracle. По-рано тя поиска 8.8 млрд. долара от Google. Тепърва друг съд ще трябва да се произнесе по този въпрос. 
Коментари: 0