Горанов нямало да загуби арбитража с EVN за 1,2 млрд. лв.

Mинистърът на финансите успокои депутатите за предстоящия съд с австрийското електроразпределително предприятие, заплашено от отнемане на лиценз

Горанов нямало да загуби арбитража с EVN за 1,2 млрд. лв.

Снимка: БГНЕС

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко
България и конкретно Министерството на финансите (МФ) са достатъчно подготвени да отговорят на съдебния иск на австрийското електроразпределително предприятие (ЕРП) EVN за 1,2 млрд. лв. заради заплахата на държавата да отнеме лиценза ѝ у нас и да изземе активите й. Това изтъкна по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов.


Компанията съди България в Международния арбитражен съд във Вашингтон, като EVN се заканваше искът да е още по-голям - за 1 млрд. евро. Според шефа на финансовото ведомство защитата провежда срещи за работа по стратегията си в делото срещу австрийския енергиен гигант. „Искам да подчертая, че Министерството на финансите работи по подготовката за това дело, като своевременно прави действия, които защитават националния интерес“, коментира Горанов.

Финансистът ни No.1 бе принуден да отговори и на въпроса дали има създадена работна група с единен координационен център, за да няма различни сигнали от различни държавни органи, които биха могли да се използват в ущърб на България.

Владислав Горанов увери, че съответната координация между засегнатите министерства е в ход и няма проблем с това да има общи действия за подготовката на съдебния спор с EVN. „Що касае координацията между министрите, регулярно имаме разговори с министъра на енергетиката за обща стратегия за защита на нашия интерес", твърди той.

"Предложих на правителството съществуващaта ресорна дирекция по правни въпроси в министерството да бъде разделена на две, което ще позволи създаване на специално звено за съдебни битки".

„Предложението ми е прието от колегите в Министерския съвет и то е функциите, които касаят дейността на МФ да бъдат отделени в Дирекция „Правна“, а съдебната защита да стане отделна Дирекция „Съдебна защита“. По този начин допълнително ще засилим координацията при подобни дела, като предстоят и нови такива във връзка с банковите спорове, които наблюдаваме“, обобщи Владислав Горанов.

Скандалът между EVN и ГЕРБ датира от февруари на 2013 г., когато дни преди оставката си премиерът Бойко Борисов се поддаде на настроенията по протестите и нареди на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да започне процедурата по отнемане на лиценз срещу трите ЕРП-та.

Подкрепи Economic.bg