Щура идея от Арктика: Град иска да е домакин на лятната Олимпиада ’32

То вече е избрало и специалния талисман на игрите - северни елени на име Kesa

Щура идея от Арктика: Град иска да е домакин на лятната Олимпиада ’32

Снимка: БТА

816 ~ 2 мин. четене

Малко градче във финландския регион на Арктика кандидатства за домакинство на Летните олимпийски игри през 2032 г. Стъпката е част от кампания за повишаване на осведомеността и вниманието към ефектите от глобалното затопляне.

Град Сала, самопровъзгласило се за най-студено място в областта Лапландия и разположен на север от Северния полярен кръг, тази седмица стартира международната кампания „Сала 2032 Летни игри“. Като част от нея е заснет и промоционален видеоклип, който илюстрира проблемната тема за климатичните промени. В него жителите на Сала, където температурите могат да се понижат до -50 градуса по Целзий, практикуват летни спортове при пълноценни зимни условия и се чудят дали ще има лед и сняг в района до 2032 г.

„Щура идея“

Кметът на Сала Ерки Паркинен обясни пред финландските медии, че кампанията има за цел да насочи вниманието към последиците от изменението на климата. Той описа 2032 г. като повратна точка за градчето с население от 3 400 души. Според него и то, и други арктически места ще „престанат да бъдат, каквито ги познаваме“ заради топенето на лед и сняг на фона на все по-топлите зими.

Ако дотогава не сме успели да спрем изменението на климата, ще е твърде късно. Искаме да запазим Сала такъв, какъвто е, а зимите ни – студени и пълни със сняг“, заяви Паркинен в изявление, цитирано от Euronews.

Отделна кампания „Спасете Сала“ стартира с подкрепата на Fridays for Future (бел. р. - „Петък за бъдещето“), екологичното движение на шведската активистка Грета Тунберг.

В четвъртък страницата на Сала във Facebook призова хората да се запознаят със специалния талисман на игрите – северни елени на име Kesa (бел. р. – „лято“ в превод от финландски).

Област Лапландия съставлява над една четвърт от повърхността на скандинавската страна и е дом на около 10 000 местни саами. Отглеждането на северни елени предлага важно средство за живот на стотици лапландци. Районът на Сала е известен със своята девствена природа, състояща се от една от най-големите пустини в Европа с национални паркове, идеални за туризъм, ски бягане и други спортове и дейности на открито.

Столицата на Финландия Хелзинки бе домакин на летните олимпийски игри през 1952 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg