3 хеликоптера се включиха в издирването на Боян Петров

Българският алпинист е в неизвестност повече от седмица

3 хеликоптера се включиха в издирването на Боян Петров
2981 ~ 1 мин. четене
След дълги усилия три хеликоптера най-сетне са се включили в спасителната операция по издирването на българския алпинист Боян Петров, който изчезна в района на Шиша Пангма преди повече от седмица. 

Машините са излетели в петък от Катманду, Непал, в 8:30 ч. местно време, съобщиха от българското посолство в Пекин, съобщиха от Министерство на външните работи. Това трябваше да се случи още вчера, но полетът бе блокиран от бюрократични спънки и лошо време.  

Издирването ще се извърши от два от хеликоптерите и двама от най-опитните шерпи, познаващи планината в детайли. Третият хеликоптер ще остане на непалска територия в близост до границата, за да снабдява другите с гориво. 

По информация на посолството ни в Делхи хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват силният вятър да утихне, за да направят облитане на съответната височина.

Боян Петров изчезна на 3 май. Той участва в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души. Тибетската алпинистка асоциация съобщи за липсата му в българското посолство в Пекин на 6 май. Оттогава се прави всичко възможно за намирането му. Боян Петров е диабетик и всяка минута е от огромно значение. 
Подкрепи Economic.bg