Холдинг от Люксембург купува „Ти Би Ай Банк“

4FINANCE HOLDING S.A. е една от най-големите европейски компании за онлайн и мобилно кредитиране

Холдинг от Люксембург купува „Ти Би Ай Банк“
3899 ~ 1 мин. четене

Една от най-големите европейски компании за онлайн и мобилно потребителско кредитиране 4FINANCE HOLDING S.A. купува „Ти Би Ай Банк“. Холдингът е базиран в Рига, Латвия и е регистриран в Люксембург. Това става ясно от съобщението на Българската народна банка.

В него се казва още, че "шефът на банковия надзор Димитър Костов е издал на 4FINANCE HOLDING S.A. предварително одобрение за косвеното придобиване на 100% от акциите на вписания акционерен капитал на „Ти Би Ай Банк“ ЕАД чрез придобиването на всички акции от капитала на TBIF Financial Services B.V., едноличен собственик на капитала на банката".

Одобрението се издава при условията на поетите от 4FINANCE HOLDING S.A. ангажименти в представения стратегически план за развитие на „Ти Би Ай Банк“ ЕАД за запазване на настоящия бизнес модел на банката и адаптирането му към новите технологични пазарни тенденции. Дружеството обещава още да спазва установените регулаторни изисквания за разумно и надеждно управление на основните банкови рискове, както и за осигуряване на капиталова подкрепа с оглед осъществяването на оповестените стратегически цели.

4FINANCE HOLDING S.A. оперира в Литва, Латвия, Полша, Швеция, Финландия, Дания, Испания, Грузия и Чешка република. През 2015 година то е отчело приходи от 318 млн. евро и печалба от 64 млн. евро. Холдингът оперира с над 1 млрд. кредитен портфейл и има 9% лоши кредити.

Подкрепи Economic.bg