7 храни, които предпазват от сърдечни заболявания

Редовната им консумация ще ви направи по-здрави

7 храни, които предпазват от сърдечни заболявания

Представете си, че в една стая са събрани десетима ваши приятели. Осем от тях може да са застрашени от сърдечно заболяване, или поне това сочат медицинските проучвания.

За да не станете част от статистиката, може да съобразите диетата си, така че да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания.

С няколко много незабележими промени, ще намалите риска с до 50%, сочи проучването на Emory University в Атланта, САЩ, пише Time.

На първо място, ако сте пушач, задължително е да спрете цигарите. Останалите 4 причини за висок риск от сърдечни заболявания са затлъстяването, високия холестерол, високото кръвно налягане и диабета. Всички те могат значително да се намалят с определена хранителна диета.

Ето на кои 7 храни трябва да наблегнете, за да не страдате от сърдечни заболявания:

1. Черен шоколад


Поне дузина изследвания са еднозначни – хората, които консумират какао – както като гореща напитка, така и под формата на тъмен шоколад, са с по-добре работеща сърдечно-съдова система.

2. Зелен боб едамаме


Не ги консумирайте само под формата на съставка от сушито. Тези соеви шушулки (чието име от японски буквално се превежда „боб на клонка”) са невероятна опция за закуска между храненията, по всяко време на деня. Те са отличен източник на магнезий, фолиева киселина и калий, които пък спомагат свалянето на кръвното налягане.

3. Чай Ройбос


Чаят Ройбос е полезен за намаляване на стреса и възбудата. Той съдържа Aspalathin (глюкозид аспалатин), който освен че успокоява, намалява хормоните, които предизвикват глад и трупане на мазнини. Така че е полезен за сърцето.

4. Домати


Червените плодове са богати на ликопен – антиоксидант, който при готвене дори засилва действието си. Редица изследвания откриват връзка между редовната употреба на домати, богати на ликопен, и намаления риск от сърдечно-съдови заболявания, кожни наранявания и дори някои видове рак.

5. Орехи


Орехите са известни със своите полезни качества. Те съдържат антиоксиданти и Омега-3 мастни киселини. Консумацията на една унция орехи (почти 30 грама) пет дни в седмицата може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с 40%, сочи американско проучване.

6. Ленено семе


Една лъжичка ленено семе съдържа почти 3 грама фибри в 55 калории. Те са най-богатият източник на Омега-3 мастни киселини. Консумацията им сваля нивото на холестерола и служи като превенция за сърдечни заболявания.

7. Покълнал чесън


Покълналият чесън има силно антиоксидантно действие, дори повече от пресния чесън. Консумацията му спомага за намаляване на натрупаната плака в артериите.

Коментари: 0