10 идилични острова, за които не сте чували

Те не са сред най-популярните туристически дестинации

10 идилични острова, за които не сте чували

Снимка: Wikipedia

Масовият туризъм днес е завладял почти всяко кътче на планетата. Дори екзотични острови са се превърнали в туристически места. Но съществуват и малки идилични островчета, засегнати слабо от туризма.

Вижте 10 от тях, които не са сред най-популярните дестинации и може дорид а не сте чували

1. Островите Сиес, Испания

Групата острови Сиес са обявени за Национален Парк през 2002 г. и са едно от съкровищата на автономна област Галисия, северозападна Испания. Архипелагът се състои от Monteagudoq наричан още Северният остров, Do Faro е средният и San Martín – южният остров. Общата им площ е 8000 хектара.

Всъщност те са разположени в сърцето на Река Виго и са естествена бариера, които разделят устието на реката от океана. Това прави пристанището Виго едно от най-сигурните пристанища в света. За да се стигне до тях, е организиран транспорт с катамаран, с редовни линии през лятото.

Пясъкът е толкова бял, а водата толкова тюркоазна, че лесно може да се сбърка с пейзаж от Карибския басейн.

Островите са като една голяма обсерватория на птици. Обитават се от огромни колонии мигриращи птици като корморани и чайки, има много соколи и пеперуди. Наблюдава се и голямо разнообразие на морски видове. 

2. Остров Контадора, Панама

Островът е част от архипелага Перлени острови (Бисерни острови). Открити са от Гаспар Моралес през 1515 г. Разположени са на около 48 км от тихоокеанския бряг на Панама в Панамския залив. Главен, но не най-голям е, остров Контадора, който е и най-привлекателната точка за туристите. Тук през 1979 г. бяга шахът на Иран след революцията в страната и все още може да се види домът, където е живял на острова.

3. Little Corn Island, Никарагуа

Намира се в Карибско море и днес принадлежи на Никарагуа, но първоначално е колонизиран от британците и затова повечето жители тук са потомци на тези първи колонизатори, като дори носят британски фамилии. Плажна ерозия изяжда вече част от острова, затова и той остава без плажове. Ако искате да го видите, може би е добре да побързате. Няма много забележителности, освен малки църкви и потънали кораби, но е чудесен за гмуркачи и просто за спокойна почивка.

4. Остров Ибо, Мозамбик

Островът е част от архипелага Киримбас в Индийския океан, край северен Мозамбик. През 1502 г. тук е спряла експедицията на Вашку да Гама. Навремето е бил важно португалско колониално пристанище, после и основна отправна точка на робовладелските кораби. Сега е спокойно място, известно предимно с майсторите, които обработват сребро. Част е от Национален парк Киримбас.

5. Остров Мазира, Оман

Намира се край източното крайбрежие на Оман и е най-големият омански остров. До него може да се стигне с ферибот. Има прекрасни пясъчни плажове, тюркоазени води  и невероятни коралови рифове. Наистина място за райско бягство. Тук е мястото за размножаване на вид гигантски костенурки – една от любимите атракции на туристите.

6. Фернанду ди Нороня, Бразилия

Фернанду ди Нороня е бразилски архипелаг, състоящ се от 21 острова и островчета и заемащ площ от 26 кв. км. През 1988 г. по-голямата част на архипелага, около 8 кв. км, е обявена за национален парк с цел защита на съществуващите ендемични видове, намиращи се там, както и района на концентрацията на дългоноси делфини (Stenella longirostris), които се събират всеки ден в Залива на делфините — едно от най-добрите места в света за наблюдения на този вид. 

Преди да се превърнат в туристическа дестинация, каквито са днес, островите са място за задържане на затворници, изпратени за излежаване на присъди в съществуващия карцер, действал от 1737 до 1942 г.

7. Монемвасия, Гърция

Монемвасия е малък средновековен град в Гърция, разположен на малък полуостров, край бреговете на Пелопонес. Подобно на Гибралтар, Монемвасия някога е контролирал морските брегове между средновековна Западна Европа и Леванта. Вътре в укрепения град къщите и отчетливо византийските църкви са все още обитаеми и са свързани с един дълъг, тесен павиран път към град Герифа на континенталната суша. Заможни гърци са възстановили някога разрушаващите се развалини и са ги превърнали във ваканционни къщи, но извън сезона Монемвасия е почти безлюдна, а мрежата от тесни странични улички - понякога широки, колкото да се разминат двама души - остава самотна. Целогодишно има ферибот от Атина.

8. Понпей, Микронезия

Остров Понпей е известен още и като Понапе, е един от четирите щата на Микронезия. Тук е столицата на Микронезия Паликир.

В югоизточни край на острова лежат останките на Нан Мадол – огромен мегалитен град с площ 28 кв. км. Известен е като „Тихоокеанската Венеция“ още от откриването му от европейците в началото на 19 век. Огромният каменен град е построен върху коралов риф и е пресечен от изкуствени канали.

9. Остров Вис, Хърватия

Вис, или още Иса или Лиса, е хърватски остров в Адриатическо море. Намира се на около 60 км от сушата и има 3617 жители (2001 г.). Най-големите селища са Вис и Комижа (на снимката).

През древността гърците основават на острова колонията Иса, днешният град Вис. През австро-унгарското владение остовът се казва с италианското си име Лиса.

Близо до град Комижа се намира „Титовата пещера“, където Йосип Броз Тито през 1944 г. организирал съпротивата против немската окупация. На 16 юни 1944 г. след края на т.нар. офанзиви срещу Титовите партизани, тук на територията на античната Пагания, е подписано Споразумение от остров Вис.

10. Остров Кавалло, Франция

Кавалло е остров в Средиземно море, разположен между Корсика и Сардиния. Той е единственият обитаем остров от архипелага Лавесси и се намира на 2,3 км от корсиканското крайбрежие. Кавалло е частен остров, така че на него достъпът е ограничен. А на острова са разрешени само велосипеди и електромобили.

(По материал на The Telegraph)

Коментари: 0