Това лято на мода ще са крафт коктейлите

Има огромен недостиг на бармани и сервитьори

Това лято на мода ще са крафт коктейлите
2828 ~ 4 мин. четене
Автор: Мария Димитрова
Със затоплянето на времето и наближаването на летния сезон все повече хора избират да прекарват вечерите с приятна компания и чаша освежаващо питие. Кои ще са хитовите коктейли на лятото? Какво предпочитат 20, 30 и 40-годишните? Колко и какво пият мъжете и жените? На какво наблягат чужденците у нас? Отговорите на тези и още въпроси Kmeta.bg получи от Пенчо Пенчев - президент на Българската асоциация на барманите.

- Г-н Пенчев, какви коктейли ще се пият това лято?

- Това лято на мода се завръщат т.нар. "крафт" коктейли - домашно приготвени коктейли с естествени съставки. Също така ще се пият старите, ретро коктейли като "Маргарита" и "Манхатън", но с нов прочит. Като грамаж съставките са същите, но се използват билки и екзотични подправки. Освен тези две "течения", през последните години все повече популярност добива "Аперол шприц". Заедно с "Мохито" това са двата най-продавани и предлагани коктейли в Европа и у нас.

- Следват ли българите тенденциите/модата в алколоха или залагат на традиционните напитки?

- Различните класи у нас имат различни предпочитания. От самите тях произлиза и качеството на напитките. Ниската (работническата класа) пие предимно бира или мастика. Средната класа консумира по-скъпите аналози на мастиката, като узо. А високата - питиетата, които се пият в Западна Европа.

- Какъв алкохол избират хората на различна възраст?

- Разликата между 30 и 40-годишните е огромна. Младите предпочитат за 20 лв. да се напият. Те нямат никакви предпочитания, при тях е важно количеството. Тези от 20 до 30 години пият чист алкохол на цели бутилки - водка, уиски, ром. От 30 до 40 години или предпочитат висок клас водка/уиски, или коктейли ("Мартини", "Аперол шприц"). След 40-годишна възраст са предимно почитатели на ресторантите, местата където има и храна, и предпочитат да консумират вина.

- Има ли разлика в предпочитанията към алкохола в различните градове у нас?

- Разликата е в покупателната способност. Истината е, че стандартите са различни. Пловдив, Варна и Бургас са горе-долу на едно ниво. В София обаче хората си позволяват да пият по-скъпи коктейли (съответно цените са по-високи). Един и същ коктейл на средна цена около 7 лв. в по-големите градове в България, в центъра на София започва от 9 лв. В столицата изискванията на самите клиенти са доста по-високи.

- На какво държат столичани?

- Софиянци държат да се спазва оригиналната рецепта. Искат това, което пише в менюто - това да бъде поднесено.

- Коя е най-важната съставка, за да бъде един коктейл добър?

- Не е важна съставката колкото това да има баланс. Три са основните критерии - трябва да има много добър външен вид, аромат и вкус (качества).

- Какво пият мъжете и какво жените?

- Жените пият повече коктейли, отколкото мъжете. Мъжете наблягат на чисти питиета или такива с две смесени съставки максимум, например уиски с кола.

- А кои пият повече?

- Двата пола пият почти наравно. Дамите не само са склонни да експериментират с алкохола, но и пият. В последно време съм забелязал, че пият достойни мъжки количества.

- Каква е рецептата за справяне с махмурлука?

- Най-лесният начин е прясно изцеден лимонов сок с доматен сок. Коктейлът "Червено око" - доматен сок, табаско, черен пипер, сол, едно цяло яйце и фреш от половин лимон е идеална напитка за отрезвяване.

- А от какво най-често получаваме махмурлук?

- Махмурлук се получава най-често от смесването на различни видове алкохол. От много количество добър алкохол се появява само замайвани и опиянение, което трае 1-2 дена. Но не боли глава. Има ли главоболие - има свесване на няколко вида алкохол или се е пил некачествен такъв. При препиване с коктейли - над 6 коктейла (600 мл. минимум) няма как да не е налично главоболие, защото се смесват 2-3 вида алкохол и количеството е огромно.

- По-лесно ли се напиваме от коктейли, отколкото от чист алкохол?

- Не е по-лесно. Но е по-голяма вероятността да се появи махмурлук и главоболие. При 200 мл. уиски и 200 мл. коктейл - коктейлът е по-слаб, но е смесен. От там идва и главоболието.

- Има ли желаещи да работят като бармани?

- Няма желаещи. Много трудно се намират и бармани, и сервитьори. Има огромен недостиг на кадри. Преди години се държеше специален изпит за барман и изисквания, които да се покрият. Сега нивата са паднали. В момента за бармани учат най-вече студенти, които искат да се издържат докато следват в университета.

- Кое е най-голямото предизвикателството в барманската професия?

- Барманството си е чиста психология. Работиш с доктори, адвокати, шофьори... контактуваш с различни хора. Майсторството е да разговаряш с всички тях на тяхното ниво. Трябва да ги направиш доволни, за да се върнат. Най-голямото постижение за един барман е неговите клиенти да го търсят.

- Според скорошно изследване руснаците не пият вече толкова водка, а шампанско. Какво пият чужденците у нас?

- Шампанско се пие на Ибиза, не тук. По нашите курорти, туристите са нискобюджетни. Модерното в момента в Слънчев бряг и Златни пясъци са коктейлите в 2-3-литрови кофи. Евтин алкохол в огромни количества.

- Кой е любимият алкохол на българите?

- Ракията и водката оглавяват класацията. Границите между двете напитки е много тънка.
Коментари: 0