Изслушват кандидатите за управител на БНБ

Те ще говорят пред бюджетна комисия в парламента

Изслушват кандидатите за управител на БНБ

Снимка: Стоян Йотов

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание ще изслуша днес четиримата кандидати за управител на Българската народна банка на заседание от 14.30 ч., съобщава БГНЕС.

За поста гуверньор на БНБ се борят Димитър Радев, Григорий Вазов, Бисер Манолов и Виктор Йоцов. Четиримата ще бъдат изслушани от депутатите в ресорната комисия, а след това финалният избор ще направи Народно събрание в пленарна зала, като е необходимо обикновено мнозинство.

Първа в публичното пространство беше лансирана кандидатурата на Димитър Радев, който е издигнат от ГЕРБ. След него своя кандидатура издига и Патриотичния фронт в лицето на Григорий Вазов. Последва кандидатура от АБВ, които издигнаха Виктор Йоцов. Последен в битката се включи и Бисер Манолов, издигнат от Реформаторския блок, които обявиха, че издигат и кандидатурата на Димитър Радев, чиито документи обаче вече са били внесени от ГЕРБ.

При гласуването в зала депутатите нямат ограничение за колко от кандидатите могат да дадат своя глас. За избран ще се счита този кандидат, който събере най-голяма подкрепа.

Изборът на нов гуверньор трябва да се случи, по предварителни планове на председателя на бюджетната комисия, още на 10 юли. Пред Менда Стоянова Иван Искров беше обявил, че ще подаде оставка на 19 юни, което ще отвори възможността още на 10 юли да има негов наследник. Искров обаче не спази обещанието си и подаде оставка считано от 10 юли, което означава, че нов гуверньор може да бъде гласуван едва след тази дата.

Процедурата за избор на управител пък беше обжалвана в Конституционния съд от над 70 народни представители от пет парламентарни групи. Причината е невъзможността кандидат за гуверньор да може да издигне отделен народен представител, като това право се даде само на парламентарни групи, което събуди съмнения в противоконституционност и накара депутатите да напишат жалба до Конституционния съд.

Вчера на редовно заседание парламентът прие и процедурни правила за избор на подуправители на БНБ. По закон те се предлагат от гуверньора, а Народното събрание ги изслушва и гласува. Ако изборът се провали, се отваря нова процедура, като кандидатурите отново идват от гуверньора.

Коментари: 0