Изстрелването на ракетата със спътниците на SpaceX е отложено с ден

Сателитите Starlink са първите от планираните от този тип, които създават пълномащабна мрежа, която за глобално интернет покритие

Изстрелването на ракетата със спътниците на SpaceX е отложено с ден
544 ~ 1 мин. четене

Изстрелването на американската ракета Falcon 9 в четвъртък с 60 мини-спътника, предназначени да започнат създаването на глобална интернет мрежа за системата Starlink, е отложено поради неблагоприятните метеорологични условия, обяви SpaceX.

Предвижда се нов опит за пускане в петък от космическия център на НАСА в Кейп Канаверал в щата Флорида.

Сателитите Starlink са първите от планираните 12 хиляди от този тип, които създават пълномащабна мрежа, която е предназначена да осигурява глобално интернет покритие. Предполага се, че всички те ще бъдат пуснати в орбита след 2020 година.

Според собственика на SpaceX Илон Mask, за да се гарантира минимално покритие, се планират най-малко шест подобни пускания с 60 сателита, които се планират да приключат преди края на текущата година, а 12 средни за пускане.

SpaceX е една от многото компании, които искат да поставят големи орбитални спътници в орбита, за да осигурят глобално интернет покритие. Сред тях - OneWeb, Telesat, LeoSat и Amazon. Както се съобщава, през февруари тази година OneWeb пусна в орбита и първите шест спътника от собствената си система.

Коментари: 0