Японският премиер официално подаде оставка

Причините са здравословни

Японският премиер официално подаде оставка

Снимка: БТА

1668 ~ 1 мин. четене

Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият японски премиер в досегашната история, подаде оставка, като посочи здравословни причини за решението си, предава CNN.

„Въпреки че има една година от моя мандат и предизвикателства, които трябва да бъдат посрещнати, реших да се оттегля като министър-председател“, каза Абе на пресконференция в Токио в петък.

Той поиска извинение от съгражданите си за неспособността да изпълнява задълженията си.

Абе страда от остра форма на колит, нелечимо възпалително заболяване на червата, което бе сред факторите за внезапната му оставка като министър-председател и през 2007 г., след само една година на поста по онова време. В понеделник сутринта Абе посети университетската болница Keio в Токио, второто му посещение в лечебно заведение за една седмица.

„Почти осем години контролирах хроничното си заболяване, но тази година през юни проведох редовен преглед и имаше признаци за влошаване“, обясни Абе. „Направих преценка, че не трябва да продължавам работата си като министър-председател“, добави той.

Пазарите реагираха негативно на съобщението. Японският референтен индекс Nikkei затвори с 1.4% надолу в петък, след като новината излезе в медиите.


Economic.bg News

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg