Как да изберете подходящ лаптоп за работа и учене

Как да изберете подходящ лаптоп за работа и учене

Снимка: Озон Ентъртеймънт

Автор: Озон Ентъртейнмънт

Лаптопът отдавна вече не е лукс, а средство за работа и обучение. Ето защо е толкова важно да внимаваме при избора на най-подходящия модел, напълно съобразен с конкретните ни нужди.

Лаптопът е удобен за всичко – за създаване на презентации, обработка на информация, редактиране на изображения, проучвания и още много други дейности. Благодарение на него можете да реализирате сложни проекти, да моделирате, свободно да творите и да се развивате прогресивно във всяка една област, която ви интересува. Но нека разберем какви са съветите на експертите относно избора на най-удачния модел, за да бъде покупката ни възможно най-ползотворна и перспективна.

Практически съвети за избор на лаптоп за обучение и работа Как да изберем подходящия лаптоп за обучение, кой от тях ще бъде по-подходящ за училището или университета - на тези въпроси може да се отговори чрез определяне на някои специфични критерии, които са от съществено значение за собственика.

Екран

Лаптопите се характеризират с диагонал 14-16 инча. Тук е мястото да вметнем, че Apple MacBook Air 13 със своите 13.3” е по-подходящо да бъде наречен ултрабук, отколкото лаптоп. Колкото до най-удачната разделителна способност, то тя варира от 1366x768 за бюджетните модели, до 2560x1600 за първокласните - разбира се, колкото по-висок е индикаторът, толкова по-добро е качеството на изображението.

Изпълнение

Това зависи от мощността на процесора - най-често използваният двуядрен или четириядрен процесор Intel Core идва в три версии, с тактова честота от 1,6 до 4 GHz. Видеокартата е отговорна за показването на картината на екрана, често е налична комбинация от интегрирани и дискретни карти. Тези от вас, които планират да инсталират тежки приложения, ще се нуждаят от лаптоп с висока производителност.

Памет

Лаптопът използва RAM за извършване на операции и постоянна памет за съхранение на данни. RAM обикновено е от 2 до 16 GB, пространството на твърдия диск е от 128 до 2000 GB. Повечето модели поддържат опция разширяване на паметта - под капака има слот за RAM и място за SSD устройство. За ученик или студент по хуманитарни науки конфигурация от 2 GB / 128–256 GB ще бъде достатъчна, но ако става дума за техническите специалности, тогава е по-добре да се заложи на модел с повече RAM.

Батерия

При умерена употреба средният живот на батерията на лаптопа е около 5 часа. При по-скъпите модели тази цифра е два пъти по-висока.

Портове

Портовете са необходими за свързване на флаш устройства, допълнителни монитори, камери, слушалки, микрофони и други устройства. Трябва да се има предвид, че размерите на лаптопа не позволяват поставянето на голям брой конектори на кутията. Обикновено става въпрос за 2-3 USB, HDMI, мини жак за слушалки, слот за карта с памет и жак за захранващ кабел. Но по-луксозните устройства са оборудвани с Ethernet и Type-C портове.

Материал на корпуса

Тук всичко е много просто. При по-евтините модели най-често се използва пластмаса, докато по-скъпите са снабдени с метален корпус, който освен естетическа функция, изпълнява и защитна такава.

Размери и тегло

Тези критерии са важни, тъй като лаптопът трябва да се носи в клас, на командировки или на други места, където е необходимо. Затова трябва да е с такива размери, че да се побира в чанта и същевременно да не е много тежък. И тук веднага възниква въпросът: кое е по-добре - ноутбук или лаптоп? Отговорът е лаптоп, категорични са специалистите. Той е с по-големи размери и има повече възможности. Ноутбукът е по-компактен, но с много по-ограничена функционалност.

А сега ви представяме два модела, които са перфектни за работа и обучение.

ASUS VivoBook 15 X512 се слави като един от най-добрите лаптопи за проучвания. Потребителите хвалят отличното му качество и определят най-големите му достойнства - стабилност, ниско ниво на шума и удобство на операционната система. Моделът разполага с продуктивен процесор и HD резолюция на екрана и е известен като един от най-предпочитаните лаптопи за университетски изследвания.

Корпусът му е изработен от пластмаса, разделителната способност на екрана е 1920 × 1080. Отговорна за графиката е видео картата NVIDIA GeForce MX130. Друго предимство е възможността да инсталирате Linux ОС. Лаптопът е оборудван с референтни и образователни програми, достъпни и без интернет връзка. Между другото, точно това превръща ASUS VivoBook 15 X512 в перфектен лаптоп за гимназисти. Тежи само 1700 г., а животът на батерията му е 5 часа.

Apple MacBook Air 13 – Retina идва с ултра тънко тяло и тегло от 1250 грама. Няма спор, продуктите на Apple са известни с революционното си развитие, а конкретно Apple MacBook Air 13 оглавява доста класации като един от най-добрите лаптопи за проучвания. Ултратънкото алуминиево устройство разполага с двуядрен Intel Core i5, 8-16 GB оперативна памет, от 128 до 512 GB постоянна памет. Графичен копроцесор - Intel HD Graphic 617. Операционната система е патентован macOS. Eдна от особеностите на този модел е, че всички процеси стартират самостоятелно и независимо един от друг, а това, от своя страна, увеличава сигурността на данните и повишава производителността. Друга впечатляваща характеристика е дисплеят Retina с технология True Tone Mid 2019, която оптимизира баланса на бялото за осветеност на околната среда. Разделителната способност е 2560x1600.

Лаптопът е оборудван и със скенер за пръстови отпечатъци. Значителен плюс е способността му да работи 13 часа без презареждане.

Коментари: 0