Заведенията обвиниха българските здравни власти в дискриминация

Браншовите асоциации категорично няма да приемат ново затваряне на развлекателния бранш

Заведенията обвиниха българските здравни власти в дискриминация

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

5728 ~ 2 мин. четене

Няма да приемем ново затваряне на нашия бранш и дискриминационно отношение от здравните власти към заведенията и ползването им за единствена изкупителна жертва в борбата с Covid-19. И това при положение, че заведенията вече 3 месеца оперират с намален капацитет, при специален режим на работа, докато през тези 3 месеца имаше спад на новозаразените, а не ръст.

Това пишат в своя позиция от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) по повод увеличаващият се брой на новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус в страната, както и вчерашната заявка на държавния главен инспектор Ангел Кунчев, че при скок на случаите може да се въведат нови мерки. Днес здравният министър Костадин Ангелов побърза да каже, че нови мерки няма да има. 

Това обаче очевидно не успокоява бранша в България, който е свидетел на връщане на ограниченията във все повече държави от Западна Европа. Италия направи отново маските на открито задължителни, част от Гърция затвори заведенията, Брюксел също затвори баровете и кафенета, както и Париж. Под строга карантина е и част от Испания.

Във връзка с интервю от вчера на доцент Кунчев, в което той споменава, че в Европа има въведени ограничения в няколко държави за работа в заведенията до 22:00 или 23:00 часа и че е възможно и у нас да се стигне до допълнителни ограничения в посещение на заведенията, БАЗ и СЗБ призовават да спрат спекулациите, които свързват заведенията с разпространението на Covid-19 у нас, пишат още от ресторантьорския бранш.

„Нека не говорим за протести все още. По-скоро се застраховаме. Водим постоянни срещи с Националния оперативен щаб и правителството. Но Кунчев си е Кунчев. Той си знае заведенията, та заведенията. Лекарите като цяло не ги интересува икономиката, за тях най-лесно е да не работим, което е нормално, но ние си пазим бизнеса“, уточни председателят на БАЗ Ричард Алибегов пред Economic.bg, като заяви, че браншът ще се бори.

От БАЗ призовават в позицията си да не се всява паника чрез „намеци и разпространение на слухове за повторно затваряне на развлекателния бранш, защото това внася допълнително напрежение както сред собствениците на заведения, така и сред хилядите ни служители, които се страхуват да не останат отново без препитание“.

Те са категорични, че не биха приели ново затваряне, както и дискриминационното отношение на здравните власти. „Оставаме в готовност да отстояваме правото си на труд и да се противопоставим на дискриминацията към нашия бранш с всички позволени от закона средства!“, се казва още в позицията на БАЗ и СБЗ.

Подкрепи Economic.bg