Какъв ще е пазарът на имоти през 2016 г.

Все по-голям интерес към сделки над 150 хил. евро

Какъв ще е пазарът на имоти през 2016 г.
3797 ~ 1 мин. четене
Прогнозите са цените на жилищата да поскъпнат с до 10% тази година, но въпреки това се очаква да бъдат сключени по-голям брой сделки в този сектор спрямо 2015 г. Сделките в големите градове ще формират основен дял на пазара на недвижими имоти в следващите 12 месеца, прогнозират брокери. Те очакват още увеличаване на покупките "на зелено" и на сделките с инвестиции.

Брокерите обявиха, че през 2016 г. ще има промяна и в профила на купувача. Вече се наблюдава траен интерес към сделки до 100 и над 150 хил. евро, докато в годините на кризата и след това са се търсили основно имоти до 50 хил. евро и по-рядко до 70 хил. евро.

"Тези, които купуват първи имот по-скоро са в по-ниското ниво до около 50-60 хил. евро. Тези, които купуват втори дом и по-скоро за инвестиция, са в по-високите нива и вече отиват над 70 и над 100 хил. евро", обясни Калоян Богданов, мениджър в агенция за недвижими имоти, цитиран от "Дарик".

Най-масовите сделки ще останат в сегмента 50-70 хил. евро. Панелните жилища ще продължат да се продават с около 100 евро на квадрат по-евтино. 

"В София, Пловдив, Варна и Бургас ръстът на цените на жилища ще е между 5 и 10% през тази година", заяви Богданов. 

Очакванията на брокерите са местните купувачи изцяло да заменят чуждестранните. Според тях оживлението, което наблюдаваме на пазара на имоти, се дължи най-вече на изгодните лихви по ипотечни кредити, които за миналата година бяха 5-6%.
Подкрепи Economic.bg