Камарата на лордовете нанесе пореден удар на Тереза Мей

Вотът в Горната камара на британския парламент е своеобразна победа за депутатите

Камарата на лордовете нанесе пореден удар на Тереза Мей

Снимка: БТА

9530 ~ 2 мин. четене

Камарата на лордовете (Горната камара на британския парламент) нанесе пореден удар срещу премиера Тереза Мей. Камарата гласува законопроектът за Brexit да бъде променен така, че парламентът да има последната дума какво трябва да направи Мей, ако споразумението, което договори с Брюксел, бъде отхвърлено от депутатите, пише Business Insider.

Британското правителство в миналото обеща да даде право на Камарата на лордовете и Камарата на общините (Долната камара) „значим вот“ относно окончателното споразумение за излизане от Европейския съюз, чрез който вот те да одобрят или отхвърлят условията на споразумението. Този вот обаче нямаше законово да обвърже правителството в Лондон да предприеме определени стъпки, което означаваше, че нищо нямаше да спре Мей да осъществи Brexit без споразумение, ако парламентът беше отхвърлил документа.

Приетата с 335 гласа „За“ и 244 „Против“ поправка ще даде на парламента финалната дума какво да прави британското правителство, ако депутатите отхвърлят споразумението, изготвено от преговарящите от Лондон и Брюксел. Това означава, че депутатите ще могат да накарат Мей да се върне в Брюксел и да преговаря за друго споразумение или дори да свикат референдум относно условията, заложени в споразумението. Ако евентуално британският премиер не приеме решението на депутатите, то тя би се конфронтирала с парламента по такъв начин, че трудно би спечелила.

Министърът по въпросите за Brexit в сянка Киър Стармър, който е от опозиционната Лейбъристка партия и който е подкрепил днешното решение в Горната камара, коментира: „Това е много значим момент в борбата да се уверим, че парламентът има подходяща роля в преговорите за Brexit и че ще избегнем ситуация на излизане от ЕС без споразумение“.

Приетата поправка в законопроекта за Brexit също така гласи, че британският парламент трябва да гласува окончателното споразумение най-късно до 30 ноември. Това дава на двете парламентарни камари най-малко четири месеца да решат какво да направят преди насрочената дата за Brexit – 29 март 2019 г.

Подкрепи Economic.bg